Készítsen gyertyát 3 lépésben!

gyertya, gyertyaöntés
Vágólapra másolva!
Kiváló karácsonyváró program, akár kisiskolás gyerekkel is.
Vágólapra másolva!
Forrás: Public Domain/Anna Cervova

Karácsonykor jobbnál-jobb barkácsötletekkel van tele az internet, de ennyire egyszerű, mégis különleges elfoglaltságot keveset találhatunk. A gyertyaöntésről ugyanis a legtöbbünk álmában se gondolná, hogy pofonegyszerű dolog, pedig az. Lássuk a részleteket!

1. lépés - viaszolvasztás

Az alapanyagot hobbiboltból tudja beszerezni, állítólag a legjobb a viaszforgács, mert az gyorsan olvad. Azért is jó a hobbibolt, mert ott spéci színező- és illatanyagokat is vehet, hogy felturbózza a gyertyát. De természetesen az otthon található gyertyamaradék-darabkák is megteszik. A lényeg: a viasz kb. 60 fokon olvad, ezért közvetlen tűz fölött melegíteni nem ajánlatos, különben könnyen meggyulladhat. Ehelyett tegye a még szilárd viaszt egy nejlonzacsiba, és azt lógassa bele a gázon megmelegített vízbe. A vizet nem muszáj forrásig melegíteni, a lényeg, hogy a viasz felolvadjon.

2. lépés - formába öntés

Itt megint több lehetőség van: vagy a kényelmesebb utat választja, és vesz szilikon öntőformát a boltban, vagy otthon választ mondjuk egy olyan műanyag poharat, ami bírja a hőt. Ha öntőformát vesz, akkor a kanócot át tudja fűzni a forma alján erre kialakított lukon, és úgy öntheti rá az olvadt viaszt. Ha otthon talált formába (például pohárba, befőttes üvegbe, mázas belsejű cserépbe) önt, akkor érdemes talpas kanócot venni, hogy megálljon a forma alján, és arra öntse rá a viaszt.
Logikus, hogy minél vastagabb gyertyát önt, annál tovább tart, míg a viasz megdermed.

3. lépés - formából kiszabadítás

Ez mindegyik közül a legegyszerűbb, a dermedt viasz könnyen kicsusszan a szilikonformából, de a műanyag poharat is elég ha egy kicsit odakoccintja valamihez, és már ki is esett a kész gyertya.

Hát ennyi a nagy tudomány. Persze rengeteg további tipp és trükk van még: van, aki a méhviaszra esküszik, mások a rétegelt gyertyát szeretik, és az sem mindegy, hogy hogy áll a kanóc a gyertya belsejében. Aki tényleg nekiállna karácsony előtt gyertyát önteni, annak ajánljuk ezt az oldalt, ahol sok jó tanácsot összegyűjtöttek a témában.