Tiltakozás a jogszerűtlen elbocsátások ellen

Vágólapra másolva!
A pécsi Honsa autóipari beszállító nemrég elküldte néhány dolgozóját - szerintük azért, mert hangadói voltak a szakszervezeteknek. Most több szakszervezet is tiltakozott a cég telephelyénél.
Vágólapra másolva!

Több szakszervezet közös szolidaritási demonstrációt tartott szerdán a pécsi Honsa Kft. telephelyénél amiatt, hogy a társaság elküldte dolgozóinak egy részét a közelmúltban, a tüntetők szerint jogszerűtlenül.

A német tulajdonban lévő, autóalkatrészeket gyártó cég telephelye előtti útszakasz két órán át tartó lezárásával is járó demonstrációt a Vasas Szakszervezeti Szövetség szervezte, de a tüntetésen részt vett az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma által a közelmúltban létrehozott Magyar Szakszervezeti Szövetség is.

Balogh Péter, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke beszédében elmondta, a közelmúltban a Honsa Kft. hét volt dolgozója fordult a nyilvánossághoz és a vasas szakszervezethez, mert szerintük azért vesztették el az állásukat, mivel az üzemi szakszervezet vezetői, hangadói voltak.

Balogh Péter beszámolt arról, hogy szövetségük a történtek miatt egyeztetéseket kezdett a munkáltatóval, de a Honsa Kft. vezetése mereven elzárkózott ettől. Ezért demonstrációs bizottságot alakítottak a szerintük jogszerűen megalakított alapszervezet eltávolított tagjai és vezetői érdekében, majd szolidaritási tüntetést szerveztek.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt hangoztatta, hogy a demonstrációval nemcsak a Honsa Kft.-nél kialakult helyzetben nyilvánítanak véleményt, hanem minden szakszervezeti tisztségviselő és tag védelmét kívánják szolgálni szerte az országban.

A Honsa Kft. Pécs egyik legnagyobb ipari foglalkoztatójaként közel hatszáz főnek ad munkát, a lépésre pedig a cég szerint a versenyképességük megőrzése érdekében volt szükség.

A Honsa Kft. 2012-ben 5,3 milliárd forint nettó árbevétel mellett 374 millió forint nyereséggel zárt a nyilvános cégadatok szerint; 2011-ben 4,4 milliárd forint árbevétel mellett 229 millió forint volt a nyeresége.