Jövőre 2,1 százalékkal nőhet a GDP az EY szerint

Vágólapra másolva!
Jövőre az Eurozóna átlaga fölött, mintegy 2,1 százalékkal növekedhet a magyar GDP - vélik az EY szakemberei. A növekedés alapját a pozitív külkereskedelmi mérleg, a befektetések, valamint a belső kereslet visszafogott emelkedése adhatja.
Vágólapra másolva!

A cég előrejelzése szerint 2014. lehet a válság kirobbanása óta az első olyan év, amikor növekedésnek indul az eurózóna, de a bővülés még mindig visszafogott lesz.

A jövő évre becsült 0,9 százalékos növekedést követően a 2015-2017-es időszakban éves szinten átlagosan 1,6 százalékos lehet a GDP-emelkedés az eurózóna országaiban.

A gazdasági növekedés alapját a bővülő export adja majd, amely kiegészül a belső kereslet élénkülésével 2014-től. Emellett azonban továbbra is számolni kell a megszorító intézkedések negatív hatásaival, amelyek ugyanakkor egyre inkább enyhülnek a következő években a valutaunióban.

A korábbi előrejelzésekhez képest némileg később, 2014-ben tetőzhet a munkanélküliség az eurózónában. Az állástalanok aránya ekkor már elérheti a 12,3 százalékot. Az ezt követő években is magas marad majd a munkanélküliek aránya: 2017-re is csak 11,5 százalékra mérséklődhetnek a mutatók az EY várakozása szerint.