Külpiaci babérokra tör a Hollóházi Porcelán

Vágólapra másolva!
Árbevétel-növekedésre, jócskán bővülő külpiaci jelenlétre számít a Hollóházi Porcelán, miután egy német cég nagyobb megrendelést adott le náluk.
Vágólapra másolva!

Exportbevétel-növekedést tervez 2014-ben a Hollóházi Porcelángyár, az idei 60 millióról 100 millió forint fölé szeretnék emelni a kivitelt - mondta Pálfi József, a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, amikor a cég új ékszerkollekciójának bemutatták.

Közlése szerint a közel 50 százalékos bővülést a német Kahla porcelángyártól novemberben érkezett új megrendelésekkel érik el, Hollóházáról vázákat szállítanak majd Németországba. Hozzátette: a két éve 100 százalékos állami tulajdonba került porcelángyár a Kahla mellett a SAS légitársaságnak szállít edényeket, és Szlovákiába, illetve Olaszországba exportálja termékeit.

Pálfi József szerint a Hollóházi Porcelángyár a tavalyi 500 millió forintos nettó árbevételét 2013-ban több mint 10 százalékkal, 560 millió forintra tudta növelni, miközben a válság miatt az igényes porcelánok iránti kereslet világszerte visszaesett.

Az árbevétel túlnyomó része, 500 millió forint a belföldi értékesítésből származik, amely 20 százalékkal nőtt 2012-höz képest. Megjegyezte, hogy a belföldi értékesítés 10 százalékát teszi ki a különböző porcelánból készült pálinkás butéliák értékesítése, ez a termékkör folyamatosan bővül.

A tulajdonosváltás óta a cég nullszaldós, a nyeresége 10-20 millió forint körül alakul az idei évben is - mondta Pálfi József. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy másfél éve új üzletágat indítottak, divatékszerek gyártásába kezdtek. A speciális piacon a vevőkör bővítését tűzték ki célul, a hazai és nemzetközi trendeket követő ékszereket először a budapesti HUNGORO kiállításon mutatták be pénteken.

Az új üzletágból származó árbevétel az első évet követően 20 millió forintot tett ki, ez jövőre tovább növekedhet - vélekedett. A porcelángyár saját mintaboltjai mellett ékszerboltokban is értékesíti majd az iparművészek által tervezett ékszerkollekciót, illetve az online felületen történő értékesítést is elkezdték. Szeretnék lerövidíteni a tervezéstől az ékszerek polcokra kerüléséig tartó időt, ami jelenleg egy év - tette hozzá.

A kft. 100 százalékos állami tulajdonú cégként elsősorban azért jött létre 2011-ben, hogy hosszú távon, kiszámítható gazdasági keretek között továbbvigye a több mint két évszázados múltra visszatekintő hollóházi finomkerámia gyártási hagyományait. Az ügyvezető közlése szerint a vállalat 100 dolgozót foglalkoztat, a létszám várhatóan 30 százalékkal bővül jövőre.