Mennyi pénzt szednek össze a hobbitok?

Vágólapra másolva!
A hétvégén útjára indult A Hobbit legújabb része, amitől bár hatalmas kasszarobbantás nem várható, mégis igen szép eredményekkel kedveskedhet a filmet gyártó, és egyéb módon az alkotásból profitáló cégek tulajdonosainak.
Vágólapra másolva!

A héten indult hódító útjára A Gyűrűk Ura előzményfilmjének második része, A hobbit – Smaug pusztasága. A nemzetközi piacokról már meg is vannak az első eredmények, kilenc országból a szerda-csütörtöki vetítéseken eddig 8,5 millió dollárt szedett össze.

Az USA-ban pénteken került mozikba a film, amitől egyébként előzetesen nem várnak hatalmas kasszarobbantást. A BoxOffice várakozásai szerint az észak-amerikai mozikból 80 millió dollárt gyűjthet a hétvégén a film, valamivel kevesebbet, mint a tavalyi első rész (A váratlan utazás 84,6 millió dollárral indult).

Ellenben a B. Riley elemzője szerint a Smaug pusztasága Amerikában 330 millió dollárt is összeszedhet majd (a BoxOffice csak 280 milliót jósol), ezzel pedig lekörözné a tavaly debütált első részt, ami 303 milliót hozott a konyhára. Világszerte összesen több mint egy milliárd dollárt söpört be A váratlan utazás, vagyis látható, hogy Zsákos Bilbó sokkal népszerűbb Észak-Amerikán kívül.

Forrás: Forum Hungary

Vagyis a kulcs a film eredményességében itt fokozottan a nemzetközi piac, kérdés, hogy meg tudja-e ismételni az első rész sikerét. A filmet egyébként Észak-Amerikában ultra magas jegyáron is meg lehet nézni, ugyanis váltható lesz közel 40 dollárért (kb. 8 800 forint) is belépő. Persze ehhez járnak extra szolgáltatások, mint a film online változata otthoni vagy mobilos platformra, és az első rész szintén online verziója is a vásárlóké lehet. És természetesen ezek a jegyek IMAX-3D-be szólnak.

Érdekesség, hogy a híres hollywoodi producerek, a Weinstein fivérek beperelték a Warner tulajdonában álló New Line Cinema-t, mivel szerintük nekik jár A hobbit most debütáló és harmadik részéből is. Weinsteinék még 1998-ban adták el a Gyűrűk Ura és A hobbit trilógia megfilmesítési jogát a New Line-nak. Viszont a stúdió úgy döntött három részre bontja A hobbitot, így a Warner szerint csak az első epizódból kell részesedniük Weinsteinéknek. A producerek 75 millió dolláros kártérítést követelnek, írja a Wall Street Journal.

Egyébként ha az új film sikeres lesz, akkor abból a gyártó Warner Bros. stúdión kívül több tőzsdei cég is profitálhat. Persze valószínű, hogy a legtöbbet a Time Warner részvényesei nyerhetnek (bukás esetén veszíthetnek), akiknek egyébként idén nem lehet okuk a panaszra, hiszen az árfolyam eddig közel 40 százalékot ralizott január elejétől.

A Time Warner árfolyama (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Szintén nyerhetnek az IMAX tulajdonosok is, hiszen a filmet több IMAX moziban is vetítik. Az IMAX papírok sem szerepeltek csúnyán eddig 2013-ban, 27 százalékos pluszt összeszedve.

AZ IMAX árfolyama (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Csurranhat-cseppenhet még a Dolby Laboratories részvényeseinek, valamint két mozilánc, a Regal Entertainment és a Cinemark Holdings tulajdonosainak is.

A Dolby Laboratories árfolyama (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu