Vágólapra másolva!
Képes levelezőlapot először a 19. században küldtek egymásnak az ismerősök, bár hozzá kell tenni, akkoriban a postai szolgáltatás igencsak hosszadalmas folyamatnak bizonyult.
Vágólapra másolva!

Virágkorát a 20. század első két évtizedében élte, amikor is a nyomdatechnika fejlődése és az örömszerzés e módja valóban népszerűvé vált világszerte. Az első karácsonyi témájú képeslap ötletgazdája egy angol üzletember, Sir Henry Cole nevéhez fűződik, aki nagy művészetbarát volt, és azt találta ki, hogy idő híján nem személyes köszöntéseknek ad teret az életében, inkább meglepi szeretteit egy-egy szépséges képeslappal.

Forrás: fickr/katerha

1870-től vált igazán elterjedtté az ünneplés e formája, és ez a szokás olyan népszerű lett, hogy Amerikában már versenyeket írtak ki a képeslapok tervezői számára. Napjainkban azonban a postai képeslapok helyét átvették a képpel ellátott e-mailes üzenetek, az e-cardok, amelyek jóval kevésbé meghittek és személyesek, de tény, hogy olcsó megoldásnak számítanak és egyetlen kattintás által eljutnak a címzetthez, így a késés miatti magyarázkodásra sincs szükség.

Forrás: fickr/zeevveez

Ráadásként megjelentek azok a képeslap-küldő Internetes programok, amelyek által egyéni módon dekorálhatók küldeményeink. A módszer leegyszerűsödött, ám az általános vélemény még mindig az, hogy a kényelemára egy rítus elvesztése – mind a feladónak, mind a címzettnek egy mosollyal szegényebb lett így az ünnepe... hiszen a kézzel írt üzenetet és a posta hozta várakozás izgalmát nem pótolhatja egyetlen technikai vívmány sem.