Alig csordogál adó a dohánypiacról

Vágólapra másolva!
10 milliárd forinttal kevesebb, körülbelül 18 milliárd forint jött be novemberben a cigaretta jövedéki adójából. Az NGM szerint nem a forgalom visszaeséséről van szó.
Vágólapra másolva!

Alig 18 milliárd forint jövedéki-adóbevétel érkezett a cigaretta-értékesítésből novemberben. Valójában 17 milliárd jött be, de a Napi Gazdaság szerint az egyik forgalmazó rossz számlára küldött pénzt, ha az a helyére kerül, akkor körülbelül 18 milliárd lesz az összeg, amelyhez még 7 milliárdnyi áfa is társul.

Mindez azt jelenti, hogy a cigarettaértékesítésből származó adóbevételek jelentősen csökkentek a trafikrendszer bevezetése óta, és a visszaesés még nem zárult le. Év eleje óta 10 százalékkal csökkent a cigaretta eladott mennyisége, amelyet részben ellensúlyoz a vágott dohányeladások növekedése. A visszaesés októberhez képest is látványos: akkor még 10 milliárddal több, 28 milliárd forintnyi adó folyt be a piacról, igaz, a Napi Gazdaság szerint a hónapot a szeptemberről áthúzódó tételek is megnyomták.

A lap szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem csak a forgalmi adatok csökkenését, hanem "valami mást" is sejt a visszaeső adóbevételek mögött. Ez lehet például, hogy a dohánygyárak a sodrós dohány adóztatásának megváltozását remélték, így kivártak. Decemberben már most több adójegyet rendeltek, mint novemberben, ezért a Napi Gazdaság szerint januárban a forgalom emelkedésére lehet majd számítani.