Karácsonykor is környezettudatosan

Vágólapra másolva!
A karácsony, ha megengedjük magunknak, hogy ne az ajándékok áráról, hanem a szeretet értékéről szóljon, máris levegővételhez segíthet bennünket.
Vágólapra másolva!

Olcsón kihozni az ünnepeket pedig viszonylag könnyen lehet – környezettudatos megközelítéssel. Annyi tipp van már az efféle megoldásokra, hogy inkább a kreatív bőség zavara az, ami jelentkezhet, mint az ötletnélküliség. Ahhoz azonban, hogy valóban olcsó és környezettudatos karácsunk lehessen, érdemes már most összeszedni a gondolatainkat, nehogy megcsússzunk az időben, és így végül mégiscsak megrekedjünk a hagyományos mintákban.

Forrás: fickr/Motivated Imagination

Akárhogyan is hárítjuk, mégiscsak az egyén felelőssége a változtatás. Valaki elkezd az új szemlélet mentén megvalósítani, azt követi a szomszéd és a rokonság – és máris divattá vált a környezettudatosság. A sok kicsi bizony sokra megy, csak az ébredő egyénekből épülő tömeg tudja egészségesebbé tenni a világot, méghozzá úgy, hogy már gyermekeinkre is ezt a szemléletet hagyjuk örökségként. Miután pedig a karácsony az egyik legjobb alkalom arra, hogy együtt tevékenykedjünk a ház körül és a konyhában, e közös készülődés máris alapozása lehet a gyermekek tudatosságának.

A megvalósítás útjai

Az élő fenyő megvásárlását ajánlják leginkább a téma szakértői, amely aztán kiültethető a kertbe. A műfenyőről is elterjedt, hogy gazdaságos, ám ha belegondolunk, műanyagból készül, Kínában, rendkívül egészségtelen körülmények között, és rendkívül sokba kerül a világ túlsó felére való elszállítása. Tény, hogy megőrizhető a következő évekre is – ízlés dolga. A cserepes fenyőfák vissza is válthatók sok helyen, de megkockáztatjuk azt is, egy szépséges fenyőág feldíszítve nem elegendő-e a szimbolikus megemlékezésre, ha végképp spórolni szeretnénk?

Forrás: fickr/sociotard

Megújuló varázslatok

Valószínűleg, ha mélyen önmagunkba nézünk, nincs szükségünk évről évre új fadíszek vásárlására sem, sőt, azok is megoldhatók természetes anyagokból – színezett fenyőtobozok, szép gyertyák, papírból készült vagy horgolt angyalkák, piros szalagok – nem is kell több ahhoz, hogy ünnepivé varázsoljuk a fát. Ráadásul a közös kézművesség összehozza a családot, már a készülődésnél. Használható ötlet az is, ha a változatosság jegyében minden évben barátok között cserélgetjük a dísz-felhozatalt.

A méregdrága csomagolópapírt lecserélhetjük házilag varrt textilzsákokra, vagy egy szalaggal átkötve az ajándékot, kis szárazvirággal, tobozzal kiegészítve, máris dekoratív a meglepetés. Az ünnepi asztal látványát emelhetjük összeválogatott, színekben ragyogó gyümölcskompozícióval, néhány szép gyertyával, amelyeket fenyőágakkal ölelünk körbe, és egy piros szalaggal átkötjük. Miért ne szólhatna idén a karácsony a bolygógyógyításról is, ha már a szeretet a lényeg?