Később keménykednének csak igazán a bankokkal

Vágólapra másolva!
A Fed csak azután fogja bevezetni az amerikai bankokra vonatkozó, a nemzetközinél szigorúbb tőkemegfelelési előírásokat, hogy a Bázeli Bizottság kidolgozza az alapszabályozás végső formáját - írja a Bloomberg. 
Vágólapra másolva!

A Fed úgy döntött, hogy elhalasztja az amerikai bankokra vonatkozó tőkemegfelelési szabályok bevezetését. Az amerikai jegybank döntéshozói meg szeretnék várni, hogy a Bázeli Bizottság végső formába öntse a saját, Bázel III-as szabályozást. A Fed pedig csak ezután állna elő a saját, a Bázel III-as szabályozásra épülő, de annál szigorúbb tőkemegfelelési előírásaival.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az USA pénzügyi szabályozói a nemzetközinél keményebb szabályokat terveznek előírni a saját bankjaiknak, hogy így előzzenek meg egy újabb, a 2008-ashoz hasonló krízist.

Ennek keretében például a tőkeáttételi mutatót 6 százalékra kellene majd emelniük a tengerentúli bankoknak, ami kétszer nagyobb a Bázeli tervezett szabályozásban előírt 3 százaléknál. A bankvezetők viszont nem örülnek a szigorúbb szabályoknak, mivel az szerintük a hitelezés visszaeséséhez és a profitok csökkenéséhez vezethet majd.

John Gerspach, a Citigroup pénzügyi igazgatója szerint az amerikai bankok versenyhátrányba kerülhetnek a szabályozás miatt, és még egyenlőtlenebbé válhatnak a rájuk és a nemzetközi bankokra vonatkozó feltételek. A Goldman Sachs egyik elemzője szerint az amerikai bankoknál 98 milliárd dollárnyi tőke hiányzik az új szabályoknak való megfeleléshez. Ezt a rést nagyjából három év alatt tudnák betölteni a számítások szerint.

A Bázeli Bizottság elnöke szerint a jövő év elején fejezhetik meg a végső szabályok megalkotását. Az új Bázel III-as szabályozás szükségessége a 2008-as válság után merült fel, aminek több mint két tucat fejlett ország pénzintézetének kell eleget tennie.

Idén egyébként kifejezetten remekül teljesítenek az amerikai bankrészvények, és az elmúlt egy évben már több mint 35 százalékot raliztak. Ezzel felülteljesítik az amerikai részvénypiacok teljesítményét mérő S&P 500 indexet is, mely "csak" 27 százalékos menetelésre volt képes.

S&P 500 bankok Forrás: Bloomberg, Investor.hu