Újabb kérője akadt a T-Mobile-nak

Vágólapra másolva!
Nagyon úgy néz ki, hogy újabb felvásárlási csatának lehetünk szemtanúi az amerikai távközlési piacon. A Sprint után ugyanis a Dish Network is bejelentkezhet a T-Mobile US-ért, ami az utolsó nagyobb telekommunikációs tranzakció lehet a tengerentúlon, miután már az összes nagyobb halat kifogták korábban.
Vágólapra másolva!

A Reuters bennfentes forrásai szerint újabb kérője akadt a Deutsche Telekom amerikai leányának, a T-Mobile US-nek. A pletyka szerint a Dish Network nem szeretné a partvonal mellől végignézni, hogy a Sprint bekebelezi a negyedik számú szolgáltatót, amivel egy korszak zárulhat le az amerikai telekomszektorban.(Hasonló folyamatokkal nézhet rövidesen szembe az európai távközlési szektor is, melyre a napokban az Investor.hu hasábjain is felhívtuk a figyelmet.)

Korábban egyébként már felmerült annak a lehetősége, hogy a Dish felvásárolja a T-Mobile US-t. Előbbi vezérigazgatója akár dollármilliárdokat is hajlandó lett volna az üzletre áldozni, miután a nyár folyamán két célpontjáról is lemaradt a cég. A nagyobbik hal éppen a Sprint (akkor még Sprint Nextel néven futott) volt, melyet végül a japán SoftBank halászott el az orra elől. Sőt, mindemellett a Clearwire-ért folytatott csörtében is alulmaradt a Dish a Sprinttel szemben.

Így két vesztes csata után tulajdonképpen nem maradt más lehetősége a Dishnek, mint hogy a T-Mobile US-t vegye célpontba. Ráadásul most akár fordulhat is a kocka. A Deutsche Telekom leányának megvásárlására véleményünk szerint nagyobb eséllyel pályázik a Dish, mint a Sprint. Legalább is, ha abból indulunk ki, hogy a kormány 2011-ben már megfúrta az AT&T és a T-Mobile US fúzióját.

A versenyhivatal álláspontja szerint legalább négy szolgáltatóra van szükség, míg ez a harmadik és negyedik számú szereplő egyesülésével nem feltétlenül valósulna meg, már ha csak a legnagyobbakat vesszük figyelembe. 2011-ben ráadásul a kormány már megfúrt egy hasonló tranzakciót, amikor is az AT&T a T-Mobile US-t akarta megvenni. A Dish sikerével viszont továbbra is négy nagy mobilszolgáltató tevékenykedne az USA-ban.

Forrás: ComScore, Investor.hu

A megjelenteket egyelőre a Dish, a T-Mobile US, és Deutsche Telekom részéről sem kívánták kommentálni a Reuters megkeresésére.

Ha sikerülne a Dishnek a felvásárlás, akkor azzal legrosszabb esetben is a T-Mobile US többségi tulajdonosává válhatna, hiszen a Deutsche Telekom mintegy 67 százalékos részesedéssel bír tengerentúli leányában.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A befektetők mindenesetre pozitívan fogadták a megjelenteket, aminek eredményeképpen az árfolyama 2008 eleji szintekre pattant fel. 2,8 százalékos pluszában azonban a globális piaci hangulatnak is nagy szerepe van.

A Deutsche Telekom árfolyama (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Dish idei teljesítményére sem lehet panasz, az év eleje óta ugyanis már több mint 50 százalékos növekedést tudott felmutatni.

A Dish árfolyama (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu