Vágólapra másolva!
Feltámadt poraiból a sokak által korábban lesajnált távközlési szektor Európában. Az iparág szereplői idén átlagosan 30 százalékos növekedést mutattak fel, ezzel jócskán lekörözve a főbb piacok teljesítményét. A nagy áttörésben egyébként kulcsszerepe lehet, hogy rövidesen akár komolyabb konszolidációs folyamat is kezdetét veheti a szektorban.
Vágólapra másolva!

Mintegy 30 százalékos növekedést láthattunk idén az európai telekommunikációs szektortól, legalábbis ezt mutatja a fontosabb telekompapírokat tartalmazó Stoxx Europe 600 Telecommunications index. Eközben a 600 legfontosabb európai cég részvényét magába foglaló Stoxx Europe 600 csupán fele ekkora pluszt tudott felhalmozni.

A két benchmark teljesítménye nyár végén vált el egymástól, nagyjából akkor, amikor a szektor konszolidációja ismét előtérbe került. Csak hogy néhányat mazsolázzunk ki, egyes pletykák szerint az Orange és a Deutsche Telekommal egyesülne (igaz ezt nemrégiben cáfolták), míg a Vivendi leválasztaná mobil egységét. Eközben pedig technikai szemmel nézve kedvező jeleket lehet felfedezni a chartjukon.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Kicsattan az erőtől a Deutsche Telekom

Óriási tettet vitt véghez a napokban a Deutsche Telekom, a német telekompapír ugyanis 5 évnyi szünet után tudott újra a 12 eurós szint fölé kerülni. Egyelőre úgy néz ki, hogy az árfolyam megragadhat a markáns szint felett, persze egyelőre még csak két nap volt, amikor sikerült magasabban zárni.

Deutsche Telekom napi grafikonja (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ha kitart a lendület, akkor első körben akár 14 euróig is elmehet a DT árfolyama a havi grafikon alapján. Optimista esetben viszont akár 17 euró közelébe is férkőzhet a telekompapír.

A növekedési kilátások alapján mindenestre még mindig kedvező lehetőséget kínál a részvény. A sztori igazából akkor sérülne, ha elesne a 12 eurós szint. Stop-lossunkat így 12 euró, vagy az 50 napos mozgóátlag alá lehet rakni.

Deutsche Telekom havi grafikonja (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Megtörte az átkot a francia Orange

A korábban France Telecomként futó Orange idén megtörte a 2007 vége óta tartó csökkenő trendjét. Ráadásul nemrégiben sikerült visszatesztelnie a csökkenő trendvonalat, illetve az 50 hetes mozgóátlagot is.

Orange heti grafikonja (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A december eddig jól sült el az Orange számára, ugyanis az árfolyamot nem csak megfogta a 200 napos mozgóátlag, hanem sikerült is visszapattannia róla.

Ha folytatódik a trend, akkor további impozáns teljesítményre lehet képes a francia telekomrészvény. Árfolyama az október folyamán felállított 10,6 eurós lokális csúcs mellett akár a 11,5 eurós szinteket is megcélozhatja. Az 50 napos mozgóátlagnál azonban érdemes lehet résen lenni, hiszen a jelenleg 9,6 eurónál mozgó indikátor kisebb-nagyobb megállót is jelenthet a papír számára.

Összességében kedvező beszállót nyújtanak a jelenlegi szintek, ha az előbbiekben felvázolt célszinteket nézzük. Veszteségvágó megbízásunkat ebben az esetben a 200 napos mozgóátlag alatt érdemes elhelyezni, hiszen ennek eleste esetén nagyban romlik a technikai kép.

Orange napi grafikonja (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Fontos szintről pattant a Vivendi

A Vivendi már egy kicsit beelőzte francia versenytársát, az Orange-ot, hiszen már tavaly átverekedte magát a 2007 vége óta tartó csökkenő trendvonalon az árfolyama. Ezt azóta kétszer is visszatesztelte a papír.

Vivendi heti grafikonja (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A 17,5 eurós markáns támasz visszatesztelését követően ismét északi irányba fordult a Vivendi, amely akár 20,7 euróig is eljuthat. Ehhez azonban le kellene gyűrnie a 20 eurós pszichológiai ellenállását is.

Vivendi napi grafikonja (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu