Kegyelmet kapott a férfi, aki lerövidítette a második világháborút

Vágólapra másolva!
Feltörte a nácik titkos kódját, aztán kasztrálták, mert meleg volt.
Vágólapra másolva!

Alan Turing zseniális brit matematikus volt, ő fejtette meg a második világháború idején a nácik fontosabb üzeneteit védő Enigma kódot. Ez ha nem is eldöntötte, de minimum két évvel lerövidítette a háborút. Turing emellett a modern számítástechnika egyik kiemelkedő alakja.

Az Enigma megfejtése után azonban rosszra fordult az élete. Miután kiderült róla, hogy homoszexuális, elítélték (a homoszexualitást akkoriban büntették Nagy-Britanniában), majd 1952-ben kémiai kasztrációra kényszerítették. A döntést azzal indokolták, hogy Turing már nem feddhetetlen, így pedig nem dolgozhat tovább kormányzati szerveknek, hacsak nem kezelik valamilyen módon. Turing végül 1954-ben megmérgezte magát - írja a Guardian.

Furcsa módon egészen tegnapig érvényben volt a vele szembeni ítélet, bár a homoszexualitás megközelítése nagyon sokat változott az elmúlt 60 évben. Hétfőn a királynő mégis felmentette. A döntés indoklása szerint Turint “kivételes ember volt brilliáns elmével. A zsenialitását a második világháború során kihasználva feltörték az Enigma kódot, ami közelebb hozta a háború lezárását és ezrek életét mentette meg”.

További részletek Turingról és az Enigma feltöréséről angolul és magyarul.