Kipróbálhatja a legendás ősjátékokat

Vágólapra másolva!
Az Internet Archive-on már a hetvenes és nyolcvanas évek videojátékaival is lehet játszani ingyen.
Vágólapra másolva!

A Pacman-t, a Space Invaders-t és a Wizard of Wor-t is ki lehet próbálni a böngészőben az alapvetően internetes tartalmak megőrzésével foglalkozó Archive.org újonnan indult, önkéntesek által létrehozott oldalán.

A non-profit módon működő, amerikai internetes archívum karácsonykor indította el Console Living Room névre keresztelt, ősi videojátékokkal foglalkozó részlegét, ahol böngészőben futó emulátor segítségével több tucatnyi klasszikus játék próbálható ki.

A Wizard of Wor C64-ről lehet ismerős sokaknak Forrás: Wikipedia Commons

Ehhez nem kell csúcshardver

Manapság a legócskább irodai számítógép teljesítménye is jóval nagyobb az ősi konzoloknál, az emuláció nem jelent nehézséget, csak egy friss böngésző kell hozzá - bizonyos esetekben pedig a biztonsági beállítások módosítására lehet szükség.

Atarival játszó gyerekek Forrás: Internet Archive

Az archívum legrégebbi konzoljátékai az 1977-ben megjelent Atari 2600-ra jelentek meg, a több száz játékos kínálatban a fent már említett klasszikusok mellett rengeteg olyan játék is elérhető, amelyről az átlagemberek még nem is hallottak.

Ingyen kipróbálhatja a bukott konzolt

További négy játékgépre, az 1978-as Magnavox Odyssey 2-re, az 1982-ben megjelent ColecoVisionre, az 1983-as Astrocade-re, és az 1986-os Atari 7800 ProSystemre készül játékokat is ki lehet próbálni.

Az utóbbi modell azért különösen érdekes, mert a gép a nyolcvanas években hatalmasat bukott a sokkal jobb vételnek számító Nintendo és Sega konzolokkal szemben. Pedig erre a gépre is megjelentek olyan ismert játékok, mint a magyar fejlesztésű Impossible Mission, a Karateka, vagy a Summer Games és Winter Games sportjátékok.

Az Atari 2600-as klónjai tíz év késéssel vették be Magyarországot Forrás: Wikimedia Commons/Evan-Amos

A kollekcióban elérhető játékok egyelőre hang nélkül működnek, de hamarosan a hang működését is meg fogják oldani az Internet Archive munkatársai. A játékok irányításának módjáról a játékleírásokban lehet tájékozódni.

Az internetes archívum közlése szerint a következő hónapokban bővíteni fogják a játékkínálatot, így az ősi játékprogramok sosem merülnek feledésbe. Bár az akár közel negyven éves gépek közül sok már tönkremegy, a játékok megmentését meg lehet oldani úgy, hogy az eredeti konzolokban lévő memóriachipek tartalmáról jelenleg használatos adathordozókra készítenek kópiákat, ami nem egyszerű feladat. Ezeket a kópiákat lehet utólag készített emulációs programokkal mai számítógépen is működésre bírni. A régi videojátékok életben tartásáról korábbi videónkban találhat bővebb információkat.