40 éve nem volt ennyire jó éve Japánnak

Vágólapra másolva!
Folytatódik a jó hangulat ma az ázsiai piacokon, bár pénteken az amerikai indexek valamelyest megtorpantak, ma reggel Ázsiában 0,1-0,7 százalékos pluszokat lehet látni. 
Vágólapra másolva!

1972 óta nem tudott ennyire nagyot emelkedni a japán tőzsdeindex, a Nikkei közel 57 százalékot ralizott az első januári kereskedési nap óta, ezzel pedig alapvetően a legjobban teljesített a legfontosabb nemzetközi indexek közül. 1972 -bn egyébként 92 százalékos emelkedés született, így ennek a csúcsnak a megdöntése igen nehéz feladat.

A jen is tovább gyengült a dollárral szemben, már 105 felett alakulnak a jegyzések a devizapár esetében. Főként a Bank of Japan extrém laza monetáris politikájának köszönhetően gyengül a japán fizetőeszköz, amivel a cél az infláció felpörgetése.

Közben pénteken az amerikai piacok azonban már nem tudtak újabb zárócsúcsokat ütni, A Dow és az S&P is hajszálnyival a negatív tartományban zárt. A héten ugyanakkor jönnek fontosabb makroadatok is, ma a Dallasi Fed index, míg holnap a decemberi fogyasztói bizalmi index, csütörtökön pedig az ISM feldolgozóipari index lát napvilágot.

A héten ugyanakkor ismét csonka kereskedési hét elé nézünk, míg holnap például a londoni, vagy éppen a párizsi és amerikai tőzsdéken meg lehet kereskedni, addig szerdán már egyetlen piac sem tart nyitva. Sőt, a japán piac ki sem nyit jövő hét hétfőig.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
A Nikkei index idei teljesítménye Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu