Itt a tél, etessen madarat!

Madáretető toboz
Vágólapra másolva!
Egyetlen nagyon fontos szabály van, aki elkezd télen madarat etetni, tavaszig ne hagyja abba, mert az odaszokott állatkáknak akár a vesztét is jelentheti egy váratlanul elapadó energiaforrás.
Vágólapra másolva!

A móka nem kötött földrajzi helyhez sem, nekünk sikerült már kékcinkét szpottolni és visszatérő vendégként üdvözölni egy egész télen át a Ferencvárosban is, így aki egy megfelelően nyitott, magasabb emeleti teraszra, erkélyre tud kirakni madáreleséget, ám tegye, meg fog lepődni a sok kis színes madárka megjelenésén.

Madáretető toboz Forrás: Táfelspicc

Madáretetőt lehet készen is vásárolni, de aki szeret kézműveskedni -amennyiben az alábbi műveletsor kézműveskedés- vagy elbíbelődne a gyerekekkel, esetleg nem akar költeni, egy perc alatt összedobhatja pár forintból.

Hozzávalók:

  • tobozok
  • bármilyen faggyú, testháj, vaj (faggyú jobb, alacsonyabb az olvadáspontja, könnyebb vele dolgozni)
  • napraforgómag (nem sózott, nem pörkölt!) de akár dió, köles, mogyoró
  • zsineg

A faggyút botmixerrel pépesítem, behűtöm. Annyit adok a maghoz belőle, hogy azok összetapadjanak. A tobozokat a felső harmaduknál erős zsineggel átkötöm, a pépet a tobozok üregeibe nyomkodom, és kiakasztom.

Amikor kifogy, újratöltöm. De tényleg, mert az odaszokott szépségek belepusztulhatnak a hanyag hozzáállásba:

"Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5 - 10 gramm (!) körüli testtömegű madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán." - áll az MME oldalán.