Legyőzte a Volkswagen a General Motorst

Vágólapra másolva!
Kilenc év után újra lehagyta a Volkswagen a General Motors-t Kínában az autóértékesítések terén - tájékoztatott a Bloomberg.  A német autógyártó egyre jobban pörög, mivel néhány éven belül a világ legnagyobb autógyártójává kíván válni, ami felé újabb lépést tett a világ legnagyobb autópiacán való növekedéssel.
Vágólapra másolva!

Előzött a Volkswagen

A Volkswagen 3,27 millió darab újautót adott el a hatalmas kínai piacon 2013-ban, miközben a General Motors "csak" 3,16 millió darabos értékesítésről tudott beszámolni. A képet viszont kissé árnyalja, hogy a Volkswagen a hongkongi értékesítéseket is Kínához számolja, míg a General Motors nem.

A Volkswagen leginkább az Audik iránti hatalmas keresletnövekedésnek köszönheti az "előzést", a modellekből 21 százalékkal többet tudtak eladni tavaly, mint 2012-ben. Ezen túl a Porshe-k iránt is kiemelkedő volt a kereslet, és a modell a Volkswagen szerint 2014-ben is a kínai növekedés egyik fő motorja lesz.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Jó úton halad a Volkswagen

Ezzel úgy tűnik, hogy a Volkswagen erőfeszítéseinek egyre jobban kezd beérni a gyümölcse, és a német vállalat ténylegesen harcba szállt a világ legnagyobb autógyártója címéért. A Volkswagen 2018-ra kíván a világ első számú autógyártójává válni, melynek érdekében egy több mint 84 milliárd eurós fejlesztési programot kezdtek megvalósítani. A német cég ebből 18,2 milliárd eurót Kínában kíván befektetni 2018-ig.

A célt elsősorban a világ legnagyobb és leginkább pörgő autópiacának számító Kínában történő terjeszkedéssel kívánja elérni a Volkswagen. Kínában hónapról hónapra emelkednek az újautó értékesítések, mely tavaly már megközelítette a 20 millió darabos értéket.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Iparági elemzők szerint a kínai autópiac száguldása tovább folytatódhat, mivel az ország útjain futó autók száma csak a teljes népesség 6 százalékát éri el, így van még tér a növekedés előtt. Az USA-ban például 80 százalék ez az érték, de a közeli Dél-Koreában is 36 százalék ez az szám. Emiatt érthető, hogy egyre több nagy autógyártó kezdi áthelyezni a fókuszt Kínára, és kezd ott jelentős mértékű beruházásokba. A General Motors sem szeretne lemaradni versenytársaitól, és 11 milliárd dollárt fog beruházni Kínában 2016-ig.

A Volkswagen remek teljesítménye a kínai piacon pedig jó hír lehet a részvényeseknek, és akár új befektetőket is csalhat a papírok piacára. A részvények pénteken 1,3 százalékos emelkedéssel reagáltak a Kínából érkező kedvező hírekre.

Volkswagen árfolyama (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Korábbi cikkeink: