Töröcskei: "Kevés a közepes méretű vállalkozás"

Vágólapra másolva!
Egyebek közt az egyre érdekesebb bankszektorról, a tulajdoni részesedés arányának megerősödéséről, illetve a kkv-k gazdasági jelentőségéről nyilatkozott ma a Der Standardnak az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Az interjú a következő kérdéseket érintette. Nagyobb magyar tulajdoni részesedéssel a gazdaságunk kevésbé függene a külföldi gazdasági fejleményektől. Nekünk olyan bankokra van szükségünk, amelyek a hazai vállalatok sikerére összpontosítanak. „A magyar bankszektor egyre érdekesebb.”

Kisvállalkozásokból és nemzetközi konszernekből jól állunk, de kevés a közepes méretű vállalkozás, véli Töröcskei. A minivállalkozásoknak közepes vállalatokká kell válniuk ahhoz, hogy a gazdaság jobban megerősödjön. „Ehhez tőkére és hitelekre van szükség, és egyfajta, az ügyfelekre orientált bankrendszerre, ami jelenleg nincs meg Magyarországon.” A Magyarországon működő bankok szívesen látják a külföldi részesedést, de a konszernek központjainak Magyarországon kellene lenniük. A magyar részesedést növelni kellene a pénzintézetekben. „Az elsődleges cél a magánbefektetők megnyerése. Az állam segíteni tud ennek a folyamatnak a beindításában.”

Válság esetén a külföldi tulajdonosok elsősorban az anyabankok megmentésére összpontosítottak, így a szakember, és csak nagy késéssel foglalkoztak a magyarországi problémákkal, ez a gazdaságra is hátrányos hatással volt. A Széchenyi Bank és a Raiffeisen Bank között a Raiffeisen magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról folytatott tárgyalások túl korán kerültek a nyilvánosság elé, „részben ezért alakultak úgy a dolgok, ahogy alakultak”. Hogy lesz-e még valami az üzletből? „Azt csak a jóisten tudja.” Január elején látott napvilágot a Magyar Hírlap értesülése arról, hogy a magyar tulajdonban lévő Széchenyi Kereskedelmi Bank ajánlatot tett az osztrák Raiffeisen magyar leányvállalatára. A Raiffeisen szóvivője, Ingrid Krenn-Ditz az ajánlattevő megnevezése nélkül megerősítette a cég korábbi, novemberi közlését, miszerint kaptak ajánlatot a magyar érdekeltségre. Az osztrák pénzintézet végül a múlt héten bejelentette, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem válik meg magyarországi leánybankjától.

A Széchenyi Kereskedelmi Bankban a magyar állam 49 százalékkal, a Töröcskei Istvánhoz köthető T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. 51 százalékkal rendelkezik.