Jól fogytak az Unilever termékei

Unilever árfolyama (Amszterdam)
Vágólapra másolva!
A vártnál jobb eredményekről számolt be gyorsjelentésében a világ egyik legnagyobb, fogyasztói javakat gyártó társasága, az Unilever. A kedvező számokra pedig nagyot ugrott a részvények árfolyama. 
Vágólapra másolva!

A negyedik negyedéves gyorsjelentés főbb pontjai:

  • A Magnum jégkrémek, Lipton teák és Dove szappanok gyártójának árbevétele egy év alatt 3 százalékkal, 49,8 milliárd euróra csökkent. A visszaesés elsősorban a kedvezőtlen devizaárfolyam-mozgásokhoz és a különböző felvásárlások negatív hatásaihoz köthető, azok nélkül 4,1 százalékos árbevétel-növekedésről számolt be a társaság. Az elemzők ebbrn az esetben csak 3,9 százalékos bővülésre számítottak.
  • Az eladott áruk mennyisége 2,7 százalékkal nőtt egy év alatt a várt 2,5 százalék helyett.
  • Az Unilever termékei iránt kifejezetten a feltörekvő piacokon volt nagy a kereslet, ahol 8,4 százalékkal nőtt a cég forgalma. Ez azért fontos, mert a vállalat árbevételének több mint a felét a feltörekvő régiókban éri el.
  • Leginkább a személyes fogyasztási cikkek (Dove szappanok, naptejek és különbözö ápolási cikkek) iránt volt nagy a kereslet a negyedik negyedévben. Ezen termékeknél 7,3 százalékos volt az árbevétel éves növekedése.
  • A fentieknek köszönhetően az egy részvényre jutó nettó profit 1,58 eurót tett ki az elemzők által várt 1,53 euró helyett.
  • Az eredményeket kedvezően fogadták a befektetők, így az Unilever részvényei 3,6 százalékos pluszt szedtek össze.
Unilever árfolyama (Amszterdam) Forrás: Bloomberg, Investor.hu