Vágólapra másolva!
Bár a Magyar Kézilabda-szövetség elnöksége az érintettek kérésére nem hozta nyilvánosságra, hogy kikkel tárgyal a női szövetségi kapitányi posztot illetően, az Origo úgy tudja, a poszt két legesélyesebb várományosa a világbajnok francia szakember, Olivier Krumbholz, valamint a Fradi és a Hypo korábbi sikeredzője, Németh András.

A francia válogatottal világbajnok Olivier Krumholz is szerepel azon edzők között, akik jelöltek a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztjára - értesült az Origo.

A jelenlegi szakvezető, Karl Erik Böhn gyógyíthatatlan betegsége miatt van szüksége új szövetségi kapitányra a magyar nőikézilabda-válogatottnak. A szöveség elnöksége csütörtökön zárt ajtók mögött döntött arról, hogy kivel kezd először tárgyalást - ugyanakkor az érintettek kérésére a jelöltek nevét nem hozta nyilvánosságra.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnöke kedden azt nyilatkozta, hogy négy jelölt van, közöttük akad magyar és külföldi is. "Olyan kapitányt kell választani, aki ma a legjobban tudja felkészíteni a női válogatottat a decemberi, hazai rendezésű Európa-bajnokságra és a riói olimpiára" - mondta Vetési.

A hazai sajtóban eddig Németh András, Jakob Vestergaard és Zdravko Zovko neve jelent meg jelöltként, az Origónak az MKSZ elnökségéhez közeli forrásból származó információi szerint azonban komoly esélye van Olivier Krumbholznak is. Úgy tudjuk, a három külföldi név közül egyedül a franciák egykori szövetségi kapitánya utazott csak emiatt Magyarországra, és komoly koncepciót adott le. Ágai Kis András, a szövetség kommunikációs igazgatója sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta az értesülésünket.

Egy világversenyről sem hiányzott a Krumbholz-csapat

Az 55 éves Olivier Krumbholz 1986-ban a Metz női csapatánál kezdett el dolgozni, és kilenc szezon alatt ötször nyert bajnokságot, kétszer kupát. 1992 és 1998 között a junior női válogatottat irányította, majd Carole Martin távozása után átvette a felnőtt válogatottat.

Tizenöt éven át volt szövetségi kapitány, 18 világversenyen irányított, pályafutása csúcsaként 2003-ban éppen a magyarok elleni felejthetetlen, hosszabbításos döntőben győzve szerzett világbajnoki aranyat. Ezt Mocsai Lajos, a férfi válogatott jelenlegi kapitánya sem feledheti, hiszen három évvel a 2000-es olimpiai döntő elvesztése után szinte megismétlődött a sydneyi forgatókönyv: az 50. percben még hat góllal, 26-20-ra vezettünk, végül a rendes játékidő 28-28 lett, a ráadásban pedig a franciák 32-29-re nyertek.

Krumbholz 1999-ben, 2009-ben és 2011-ben vb-ezüstig, 2002-ben és 2006-ban Eb-bronzig vezette a válogatottat. Összesen 413 mérkőzésen ült a kispadon, 254 győzelmet aratott, és 15 döntetlen mellett 144 vereséget szenvedett. Amíg ő volt a kapitány, a csapat nem hiányzott egyetlen világversenyről sem.

Szakmai hozzáértése vitathatatlan, képes volt többször is csapatot építeni, és az adott rendszerben gondolkodva fiatalokat beépíteni - márpedig erre nagy szükség lenne most is. A decemberi, horvátokkal közösen rendezendő Európa-bajnokságra már megtehetné az első ilyen lépéseket, hogy a riói olimpiáig ismét megerősödjön a válogatott.

A szakembert a nyári, sikerrel megvívott vb-selejtező után kissé váratlanul menesztette Joel Delplanque, a szövetség elnöke, aki akkor azt mondta, magára vállalja a döntés felelősségét.
"Megértem, hogy az időzítés egyeseket sokkol, de lépnünk kellett. Szeretnénk tovább dolgozni Olivier-vel, Szükségünk van a szakértelmére és a nemzetközi kapcsolataira” – mondta.

A Republicain-Lorrain.fr portál akkor azt írta, Krumbholz rettentően elkeseredett és szomorú volt, ennek ellenére később mégis elfogadta az ajánlatot, és maradt a szövetség alkalmazottja. Jelenleg ő a női szakág vezetője.

Németh András ismét?

Az elnökséghez közel álló forrásaink szerint Németh András is szívesen vállalná a feladatot, amennyiben nem tűzoltásról és beugrásról lenne szó, hanem hosszabb távú munkáról.
A szakember 1992 és 2007 között az FTC-nél dolgozott, irányításával a csapat hatszor lett bajnok, hétszer Magyar Kupa-győztes. 1994-ben KEK-, 2002-ben BL-döntőig jutott, 2006-ban pedig megnyerte az EHF-kupát.

Kétszer dolgozott szövetségi kapitányként, először 1998-ban rövid időn keresztül, az Európa-bajnoki selejtezők idején, majd 2005 és 2008 között, mindkétszer Zsiga Gyulával közösen. Kilenc éve a szentpétervári vébén bronzérmet szerzett. Legutóbb a Hypót irányította, amellyel tavaly szintén KEK-et nyert.

A hatvanéves szakember fél éve nem dolgozik, kipihente magát, az Origo kérdésére csak annyit mondott, ha megkeresnék, nyitott lenne a feladatra.

Veszprém kedvence is jelentkezett

Zdravko Zovkót pályafutása során talán sehol sem szerették annyira, mint Veszprémben, éppen ezért vélhetően visszavágyik Magyarországra. Információnk szerint saját maga jelentkezett az MKSZ-nél, hogy vállalná a munkát.

A játékosként olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes, edzőként kétszeres BEK-győztes (a Zagrebbel 1992-ben és 1993-ban) szakember a Veszprémmel hatszor volt bajnok, ötször Magyar Kupa-győztes, 2002-ben pedig Bajnokok Ligája-döntőt vívhatott. A szakember dolgozott a horvát Podravka és az orosz Zvezda Zvenigorod női csapatánál, a horvát női válogatottnál, jelenleg pedig Slavko Goluza stábjának tagja a horvát férfi válogatottnál.

Aki megfricskázta a Győrt is

A dán Jakob Vestergaard kétszer is megnyerte a Bajnokok Ligáját a Viborg csapatával, az első alkalomra leginkább a Győr emlékezhet, hiszen az idegenbeli 26-24-es győzelem után a dánok Veszprémben nyertek 26-23-ra. Egy évvel később sikerült duplázni, akkor a Viborg azt a Valceát győzte le a fináléban, amely az elődöntőben a Győrt búcsúztatta. De Vestergaard tavaly ismét megizzasztotta a magyar bajnokot, a BL-elődöntőben ugyanis a hazai, kétgólos vereség után Veszprémben ismét győzelemre vezette aktuális csapatát, a Valceát - szerencsére a 25-24-es siker kevés volt a továbbjutáshoz.

Vestergaard eddig egyszer dolgozott szövetségi kapitányként, de az ausztrál kiruccanást inkább nyaralásként, semmint munkaként foghatta fel.