Vágólapra másolva!
Február 7-étől kezdve újra lehet pályázni a Tanyafejlesztési Program forrásaira.
Vágólapra másolva!

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 300 millió forint többletforrás igényelhető. A tanyán élő gazdálkodók két jogcímre pályázhatnak: a tanyagazdaságok fejlesztésére és az egyéni tanyavillamosításra. A fejlesztéshez tartozik többek között a gépek beszerzése, az állatállomány növelése, valamint a lakó- vagy a gazdálkodási épület felújítása.

A tanyagazdaságok fejlesztésére 200 millió, míg az egyéni tanyavillamosítás támogatására 100 millió forint áll rendelkezésre. Pályázni március 10-ig, illetve a forrás kimerüléséig lehet. A pályázat elektronikus felületét az érdeklődők a Nemzeti Agrár-szaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet honlapján érhetik el, mondta Budai Gyula. Hozzátette: azért ezen a két területen lesz lehetőség újra forrásokra pályázni, mert ezek iránt volt korábban a legnagyobb az érdeklődés. Elmondta, hogy az igénybe vehető előleg mértéke a múlt évi 25 százalékról az idén 50 százalékra emelkedett. A mostani pályázat esetében nincs hiánypótlásra lehetőség. Budai megjegyezte: szakemberek számításai szerint mintegy 150-en nyerhetnek majd támogatást.

A pályázati pénz maximális összege a deminimis – a kisösszegű támogatás – felső határa, 7500 euró, mintegy 2,2 millió forint. A támogatás mértéke 75, a fiatal gazdálkodók esetében 90 százalékos. Az egyéni tanyavillamosítás támogatási keretösszegének felső határa 5 millió forint lehet, a támogatás mértéke pedig 100 százalék.

Szavai szerint a tárca az idén a múlt évihez hasonló összegű forrást, mintegy 3,5 milliárd forintot kíván biztosítani a Tanyafejlesztési Program finanszírozására. Emlékeztetett, hogy a múlt év végén jött létre a tanyafejlesztési tárcaközi munkacsoport azoknak a minisztériumoknak és más, a tanyafejlesztésben érintett szervezetek részvételével, amelyek érintettek a tanyán élők helyzetének javításában.