Indiai felhőguru lehet a Microsoft új főnöke

2013 Microsoft SLT Microsoft, Satya Nadella
Satya Nadella is executive vice president of Microsoft’s Cloud and Enterprise group, responsible for building and running the company’s computing platforms, developer tools and cloud services
Vágólapra másolva!
A szoftveróriás saját, felhőalapú szolgáltatásokkal foglalkozó vezetője lehet Steve Ballmer utódja.
Vágólapra másolva!

A Microsoft elnök-vezérigazgatója, Steve Ballmer még tavaly nyáron bejelentette, hogy visszavonulását tervezi, bár egy évig még elvezeti cégét annak ügyvezető elnökeként. Utódjának keresése azóta is folyamatban van, de a vállalat egyelőre nem jelentette be hivatalosan Ballmer utódjának nevét. A lap úgy tudja, hogy a Microsoft igazgatótanácsának elnöki székében ülő Bill Gates leváltására is sor kerülhet, bár tagsága továbbra is megmarad.

A Bloomberg amerikai üzleti lap microsoftos forrásokból úgy értesült, hogy a cég igazgatótanácsa Satya Nadella, a vállalat nagyvállalati, és számítási felhőn alapuló szolgáltatásaival foglalkozó részlegének vezetője lesz a cég új vezetője. A lap szerint a cég igaz. Az 1967-es születésű Nadella egyetemi diplomáját még az első indiai magánegyetemen szerezte, később azonban az Egyesült Államokba költözött, ahol további informatikai képesítéseket szerzett.

Satya Nadella lehet Steve Ballmer utódja Forrás: Microsoft / Brian Smale

Nadella előbb a Sun cégnél dolgozott műszaki pozícióban, majd 1992-ben a Microsoft alkalmazásába állt, az internetes és üzleti szolgáltatások fejlesztését végző részleg vezető alelnökeként. Később az Office és a Bing kereső fejlesztése, majd a szerver-üzletág került a vezetése alá, ez utóbbi képezi a Microsoft felhőalapú szolgáltatásainak alapját.

Bár a Bloomberg szerint Satya Nadellának van a legtöbb esélye az elnök-vezérigazgatói posztra, még nem született végleges döntés az új vezető személyéről. A Microsoft szénája most nem áll túl jól, mert a rendkívül népszerű okostelefonok piacán a cég még csekély részesedéssel bír, de a Windows 8 sem teljesítette a vele szembeni elvárásokat: az emberek többsége androidos vagy iOS-es táblagépet vásárol, nem pedig windowsos táblagépet, a hagyományos számítógépek piaca pedig folyamatosan szűkül.