Érdemesebb lehet forinthitellel autót venni

Vágólapra másolva!
A csökkenő alapkamat és a bankok által a devizaalapú konstrukciók átváltási költsége miatt ma már előnyösebbek lehetnek a forintalapú autóhitelek.
Vágólapra másolva!

A százezernél is több, jellemzően bebukott hitel miatt visszavett gépjármű ellenére még mindig nem elég körültekintőek az autót hitelből vásárlók Magyarországon – írja közleményében az Autóhitel Alkusz Zrt. Pedig a forinthitelek esetében az elmúlt években megszokott átlagosan 15-18 százalékos ügyleti kamat helyett mostanában már 7-8 százalékos körüli kamattal is találhatunk hitelt.

A nagyobb értékű autók esetében még mindig sok érdeklődő keresi az alacsonyabb kamattal kínált, de a lehetséges árfolyamváltozások miatt kockázatosabb euró alapú finanszírozási formát. A havi törlesztőrészlet ugyanis első pillantásra kisebbnek tűnik, mivel az ügyfelek nem számolnak a bank deviza vételi és eladási árfolyamai között megjelenő, átlagosan 4 százalékos különbséggel.

Ezt akkor is ki kell fizetni, ha a futamidő alatt az árfolyam nem változna. Ezért a jelenlegi alacsony forintkamatok mellett általában már csak annak éri meg devizaalapú konstrukcióhoz folyamodnia, aki kimondottan a számára kedvező irányú árfolyamváltozásra spekulál” – mondja Orbán Imre, az Autóhitel Alkusz Zrt. vezérigazgatója. Az átlagosan 4 százalékos többletköltség – 2 millió forint értékű finanszírozás mellett – mintegy 80 ezer forintos pluszkiadást jelent, melyről a szerződés megkötésekor általában semmilyen tájékoztatást sem kapnak a hitelfelvevők.

Ezzel sokszor még a hitelszerződést aláírató hitelügyintéző sincs tisztában, mert a finanszírozók kötelesek megjeleníteni a konverziós költséget. A teljes hiteldíj mutatóban (THM) ugyan megjelenik díj, azonban a THM feltüntetése csak a magánszemélyek által felvett hitelkonstrukciók esetén kötelező. A kereskedések többsége azonban a magánszemélyek számára általában kedvezőtlenebb lízing konstrukciót kínálja, ahol a finanszírozói ajánlatban csak az ügyleti kamatot jelenítik meg. A céges ügyfelek lízingszerződéseinél is csak ezt kötelező feltüntetni.