Vágólapra másolva!
Darren Fletcher először beszélt részletesen a pályafutását megszakító betegségről és a visszatéréséhez vezető gyógyulásról. A Manchester Unitedben évekig hazugságokkal magyarázta a vécére rohangálást, a rosszulléteket és a kihagyott edzéseket. Később a gyerekeit is alig bírta levinni a parkba, az orvosok pedig azzal riogatták, hogy talán soha többé nem focizhat.

Naponta 10-20-30 alkalommal rohansz a vécére, és közben rengeteg vért veszítesz" - így írta le a BBC brit közszolgálati csatornának adott interjúban a MU saját nevelésű skót középpályása, Darren Fletcher, milyen volt együtt élni a 2011-ben diagnosztizált vastagbélgyulladásával.

Fletcher szerint az első tünetek már 2008-ban jelentkeztek nála, de eleinte nem vette őket túl komolyan. "Visszatekintve magamra, elég éretlenül kezeltem a problémát" - mondta most az akkor 24 éves játékos. "De az az igazság, hogy a Premier League-ben focizva és a MU játékosaként a világ tetején éreztem magam, és azt hittem, sebezhetetlen vagyok."

Egy ideig azt hitte, sebezhetetlen Forrás: AFP/Fredrik Persson

A 61-szeres skót válogatott Fletcher évekig csendben maradt, és meg is mondta, hogy miért. "A fekélyes vastagbélgyulladás nem az a fajta betegség, amiről sűrűn beszélgetünk. A közeli családtagjaim és a barátaim tudták, de a klubnál senki. Nehéz volt sztorikat gyártani arra, hogy miért nem mentem edzésre, miért nézek ki betegnek, miért vagyok rosszul, miért rohanok ki a mosdóba... És elég nehéz volt az emberek arcába hazudni."

Amikor végre elszánta rá magát, hogy felvállalja a betegségét, fordulóponthoz ért. "Óriási megkönnyebbülés volt, ez volt a legjobb, amit tehettem."

Bár egy idő után már az is nehezére esett, hogy a gyerekeit levigye a parkba, nem adta fel a reményt. "Az orvosok azt mondták, reális esély van rá, hogy soha többé nem focizhatok, de nem engedtem, hogy ez a gondolat elhatalmasodjon bennem. Ha elfogadtam volna ezt a lehetőséget, akkor lehet, hogy ma nem lehetnék itt."

Évekig nem merte elmondani a társainak, hogy súlyos beteg Forrás: AFP/Paul Ellis

A 2010-11-es szezon végén már csak elvétve játszott, a rákövetkező szezonban tíz meccsig jutott, végül 2011 decemberében bejelentette, hogy hosszabb időre befejezi a játékot. Ezzel együtt még a 2012-13-as szezonban is játszott tíz meccsen, aztán tavaly januárban megműtötték.

A műtét sikeres volt, tavaly decemberben 15-én Fletcher visszatért a Manchesterbe, az Aston Villa ellen csereként beállva. Azóta hét meccsen szerepelt. "Jól vagyok, stabil az állapotom, megvan a jól működő napi rutinom" - mondta.

A 30 éves Fletcher nem elégszik meg azzal, hogy a visszatérését ünnepli, és időnként bekerül a MU-ba. "Minden meccsen játszani szeretnék, fontos tagja akarok lenni a csapatnak. Trófeákat akarok nyerni, és a skót válogatottba is visszatérni. Szeretném behozni az elvesztegetett időt."