Ha offshore, akkor leginkább Cipruson

Vágólapra másolva!
Közzétette 2013-ra szóló elemzését a Bisnode az adóparadicsomokról. A magyar cégek között még mindig Ciprus a legkedveltebb offshore célpont, bár csökkenő tendenciával. Jellemzően népszerűek még a Seychelles-szigetek, illetve Hollandia.
Vágólapra másolva!

A közleményből kiderül, hogy 2013-ban 3,1 százalékkal csökkent az adóparadicsomokban ügyködő magyar cégek száma. 2012-ben ezzel szemben több mint két százalékkal növekedett. Az Európai Unió és az Egyesült Államok konstans nyomást gyakorol az offshore cégtulajdonosokra.

Tavaly mindhárom említett országban kevesebb magyar céget jegyeztek be, mint korábban. Cipruson közrejátszott a pénzügyi válság, egy év alatt 7,8 százalék mérséklődést jelentett, míg Hollandiában 2,6 százalékkal, a Seychelles-szigeteken pedig 1,9 százalékkal esett vissza a tendencia. 2013 végén Cipruson 1469, a Seychelles-szigeteken 1303, Hollandiában pedig 1246 magyar cégtulajdonos volt bejegyezve.

A témában említésre érdemes még Svájc, Panama, Belize, Luxemburg és Liechtenstein, ahol összesen több mint 500 működő magyar cégnek van tulajdonosa, de közülük Belize volt az egyetlen, ahol nőtt a Magyarországhoz kapcsolódó cégek száma. Néhány száz cég kötődik a Marshall-szigetekhez, Hongkonghoz, Írországhoz, illetve Gibraltárhoz is. Leginkább Ciprus és Panama népszerűsége csökkent, míg Hongkongé, a Marshall-szigeteké vagy Belize-é nőtt.

Új offshore cégnek azt a vállalkozást tekintik, amelyik az adott időszakban alakult valamelyik kedvező adózású országban, vagy már hosszabb ideje tevékenykedett ott, de a megjelölt időszakban lett tulajdonosa az adott országbeli cég.