Testszagáról ismerszik meg az ember

Dr Life, 
Főszerepben a szaglás- a hűtlenség is kiszagolható!
Vágólapra másolva!
Egy spanyol kutatócsoport szerint az ember testszaga meglepően jó biometrikus azonosító, így elképzelhető, hogy idővel felváltja majd az ujjlenyomatvételt vagy retina ellenőrzését a repülőtéri biztonsági ellenőrzéskor.
Vágólapra másolva!

Az Universidad Politécnica de Madrid kutatói egy most megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy emberi testszag alapján 85 százalékos megbízhatósággal lehet megállapítani az adott személy azonosságát. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben elég lehet akár egy szppantókapun keresztül menniük az utasoknak a repülőtéri biztonsági ellenőrzések alkalmával. Ez a fajta ellenőrzési mód nem olyan tolakodó, mint például a retinaszkenner, és sokkal pontosabb, mint az arcfelismerő gépek.

A testszag egyéként jelentősen változhat bizonyos dolgoktól, például betegségtől, étrendváltozástól vagy akár a kedélyingadozástól is. A kísérletek azonban azt mutatták ezek ellenére is 15 százalék marad csak a hibahatár.

A hírt kommentáló Gizmodo még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy igazolványra sem lesz szükség a repülőtéri ellenőrzéseken. Ehhez azonban egyszer mindenképpen meg kell adni majd a szagmintájukat az egyes embereknek, ami könnyen felvetheti a személyes adatokkal való visszaélés lehetőségét.