Tárgyalt, de nem döntött a devizahitelekről az Alkotmánybíróság

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi teljes ülésén tárgyalt a kormány devizahiteles indítványáról, de még nem született a határozat, mondta Bitskey Botond. Az Ab főtitkára szerint a testület folyamatosan dolgozik az indítványban felvetett alkotmányjogi problémák megoldásán, ám a döntés időpontja bizonytalan. A kormány tavaly november végi beadványa alapján arról hozhatnak döntést, hogy alkotmányba ütköznek-e a devizahitel-szerződések, illetve, hogy lehet-e utólag olyan törvényt hozni, amely módosítja a bankok és ügyfeleik között kötött szerződéseket.

A devizahitelekkel kapcsolatos indítványról az Ab január végén tárgyalt először. Bitskey szerint egy ügyben akkor születhet határozat, amikor az előadóbíró által készített tervezet alapján az alkotmánybírák többségi véleményt alakítanak ki. Ehhez gyakran több ülésre van szükség.

A Kúria polgári kollégiuma december 16-án jogegységi határozatban mondta ki, hogy a devizahiteles szerződések nem tekinthetők érvénytelennek pusztán az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt.