A piacra lépést támogatja az új pályázati eszköz

A piacra jutást támogatja a Horizon 2020 keretében megjelenő új kkv-eszköz
Vágólapra másolva!
Az EU-s támogatások és a piaci alapon működő kockázati tőke előnyeit kívánja egyesíteni a Horizon 2020 pályázatok keretében megjelenő új KKV-eszköz.
Vágólapra másolva!

A vállalatok teljesen más hatékonysággal és más attitűddel használják a vissza nem térítendő támogatásokat, mint a piaci alapú kockázati tőkét. Ezt az ellentmondást próbálja enyhíteni, a Horizon 2020 pályázati keretprogramban megjelenő, korábban ismeretlen elem, a korai fázisú kkv-k áthidaló feltőkésítésére létrehozott „Új KKV eszköz”.

A piacra jutást támogatja a Horizon 2020 keretében megjelenő új kkv-eszköz Forrás: Horizon 2020

„A korábbi gyakorlat szerint a közpénzeket – vissza nem térítendő támogatások formájában – főleg kutatásokra költötték, míg a magántőkének a nagy része a piacosítást szolgálta,” mondja Jeney Nóra a Nemzeti Innovációs Hivatal szakértője és nemzeti kapcsolattartója. A gyakorlat azonban azt mutatta, hogy a kutatás és a piacosítás között létezik egy olyan fázis (amerikai startup-terminológiával élve a halál völgye, azaz a „valley of death”), amelyre sem finanszírozásból, sem pedig figyelemből nem jut elég.

Ezt a „völgyet” kívánja most áthidalni a korai fázisú pénzügyi befektetési termék, amihez a cégek pályázati rendszerben, brüsszeli döntés alapján juthatnak hozzá.

Az eszköz a különböző kkv-kat három fázisban támogatja, attól függően, hogy a megvalósítás melyik szintjéhez kérnek támogatást. Az elsődleges cél, hogy a felmerülő ötletek közül olyanok maradjanak versenyben, amelyeknek valós esélyük van piaci termékként megállni a helyüket, és ezeket az ötleteket el is juttassa a piaci megmérettetés fázisáig.

Az üzleti terv

A decemberben kiírt pályázatok első fázisára egy körülbelül 10 oldalas üzleti tervvel lehet pályázni, a támogatás célzott, átlagos értéke pedig 50 ezer euró.

Az üzleti tervnek tartalmaznia kell a vállalkozás alapját jelentő ötletet, a piac feltérképezését, célcsoport-elemzést, az üzleti modell valamint az esetleges társadalmi vagy környezeti hatások bemutatását.

Minthogy az eszköz egyik deklarált célja, hogy a figyelem és a finanszírozás is a majdani piacképes modellekre összpontosuljon, a támogatási sikerarány várhatóan ebben a fázisban meglehetősen alacsony, mindössze 10 százalékos lesz.

A támogatás odaítélése esetén az első fázis hat hónapig tart majd, aminek az outputja egy részletesebb, kidolgozottabb és megalapozottabb piackutatáson és igényfelmérésen alapuló, második üzleti terv lesz.

A fejlesztés

Az eszköz második fázisának célja a konkrét fejlesztés, és a prototípus elkészítése. Az ebben a fázisban lévő cégek 70 százalékos támogatási intenzitásra számíthatnak 0,5 és 2,5 millió euró közötti összegben.

A fázis hossza a terméktől függően egy és két év között mozoghat, az időszak végterméke pedig egy piaci minta, valamint egy, a legapróbb részletekig kidolgozott, harmadik üzleti terv.

Mivel az első fázis a cégek többségét már kirostálta, a várható sikerarány itt némileg magasabb, 35-50 százalékos lesz.

A megvalósítás

Míg a kkv-eszköz első két fázisának összegei tőkeinjekcióként jelennek meg, addig a harmadik szakaszban már nem direkt finanszírozásra, hanem üzleti támogatásra számíthatnak a cégek. Ez magában foglalhat kockázati tőke alapú befektetést, de egyéb, „soft skillekben” való támogatást is.

Ez már a piaci megvalósítás fázisa: a cégek tehát eddigre már valós, piaci visszajelzésekkel valamint bevétellel is rendelkeznek.

A harmadik szakasz célja tehát, hogy elősegítse, hogy a részt vevő cégek magánfinanszírozáshoz jussanak, és hogy hálózatépítés, tréning valamint tudásmegosztás segítségével mind jobban önfenntartóvá válhassanak.

Tanácsadói támogatásra, tehát coaching és mentoring szolgáltatásokra egyébként a program teljes időtartama alatt számíthatnak a részt vevő cégek.

Az értékelési szempontok között a piaci megvalósíthatóságon és megvalósításon túl különös figyelmet fordítanak az alapötletek kiválóságára illetve a projekt társadalmi és környezeti hatásaira (ez utóbbit egy külön „impact” kritérium keretében pontozzák).

„Ennek az eszköznek az esetében tényleg új ötleteket várnak a bírálók, olyanokat, amelyek komoly innovációs és piaci potenciállal rendelkeznek,” foglalja össze Jeney Nóra.

Az új kkv eszköz közös, szinkronizált pályázati felhívása decemberben jelent meg, a program első két fázisa március elsejével nyílik meg a pályázatok előtt, a beadási határidők pedig folyamatosan, negyedévente követik egymást (az első határidő tehát az első fázis esetében 2014. június 18., míg a második fázisra 2014. október 9.).

A pályázatban önálló vállalatok vehetnek részt, és miközben minden fázis elérhető minden cég számára (tehát nem kell feltétlenül végigjárni a lépcsőfokokat azoknak, akik már egy érettebb fázisú projekttel pályáznak), aközben fontos feltétel, hogy egy vállalat egyszerre csak egy fázisban lehet jelen.