Vágólapra másolva!
A francia Pierre Vaultier szerezte meg az aranyérmet a hódeszkások férfi krossz számában a szocsi téli olimpián. A 26 éves versenyző magabiztosan nyert a hatos döntőben.

A Világkupa-sorozatban éllovas olasz Omar Visintin az elődöntőben bukott, és hordágyon hagyta el a pályát, korábban az extrém sportok világjátékán (X-Games) győztes amerikai Nate Holland és a világbajnok ausztrál Alex Pullin is kiesett.

"Első franciaként nyertem aranyérmet ebben a sportágban, ez csodálatos" - nyilatkozta Vaultier. "Kisebb csoda, hogy ez sikerült, hiszen az elmúlt két hónapban végig térdsérüléssel bajlódtam. Keményen dolgoztam, hogy a lehető legjobb formában legyek. Az előző olimpiákon nem volt szerencsém, most esélytelenül, a csodával határos módon sikerült - ez volt az egyetlen esélyem."

A krossz versenyszámban a hódeszkásokat hatfős csoportokba osztják, s a hat versenyző egyszerre rajtol el az ugratókkal és döntött kanyarokkal tarkított pályán, amelynek végén az elsőként célba érő nyeri a futamot. A viadalt a köd miatt halasztották hétfőről keddre.

Eredmények, hódeszka, krossz, férfiak:
1. Pierre Vaultier (Franciaország)
2. Nyikolaj Oljunin (Oroszország)
3. Alex Deibold (Egyesült Államok)