A vidék lelke a családi gazdálkodás

mezőgazdaság, agrárium, expo, világfórum
A gazdák vállán nyugszik a mezőgazdaság
Vágólapra másolva!
Rangos és jelentős nemzetközi mezőgazdasági találkozót rendeznek a Budapest Kongresszusi Központban március 5-én és 6-án. A Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról az ENSZ Családi Gazdálkodások Nemzetközi Évének kiemelkedő eseménye lesz.
Vágólapra másolva!

A rendezvény célja, hogy bemutassa, milyen sokszínű lehet egy agráriumban tevékenykedő családi vállalkozás, azaz a földműveléstől az állattartáson keresztül a hal- és erdőgazdálkodásig minden olyan gazdálkodás, amely egy család önszervező képességére és munkaerejére épít. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tagországai minisztereket, tudósokat és civil szervezeteket delegál az eseményre, amely címéhez híven valóban egyszerre invitál tudományos vitára, beszélgetésekre, és kiállításra.

A gazdák vállán nyugszik a mezőgazdaság Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium

Nem érdemes nélkülük számolni

A családi gazdaságok biztosítják leginkább a helyi természeti erőforrások védelmét, a hagyományos mezőgazdasági termékek megőrzését és az élelmiszer-biztonsági előírások betartását. Nélkülük elképzelhetetlen a mezőgazdaság fejlesztése, az élelmezés biztonságának megteremtése, és általában a helyi munkahelyteremtés is. Tavaly ősszel több regionális párbeszédben azonosították a legégetőbb problémákat. Beruházás nélkül csak küszködve fejlődik az ágazat, ám egy befektető, különösen ha külföldi, nem feltétlenül a családi gazdaságokat fogja támogatni. Az erre sokkal esélyesebb, nagyobb volumenű iparosított mezőgazdaság pedig nincs tekintettel a helyi viszonyokra, megkerüli a családi gazdálkodási rendszert, így elvész azok potenciálja az agráriumban. Meg kell tehát teremteni az ösztönző környezetet, amely magában foglalja többek között a gazdák földhöz jutását, az infrastrukturális fejlesztéseket, kedvező támogatási rendszer kialakítását, egy mezőgazdasági tanácsadói hálózat és a helyi piacok fejlesztését.

Hogy csinálják a mongol gazdák?

A rendezvény csúcspontjára esélyes a „Világ Mustra” nevet viselő kiállítás. A Kongresszusi Központ előtti sétányon felálló mintegy 80 standon megismerkedhetünk a magyar gazdák többnyire kézműves termékeivel, míg az épületben feltárul a nemzetközi spektrum: többek közt Kenya, Namíbia, Mongólia, Azerbajdzsán, Vietnám, Brazília, Ukrajna, Horvátország helyi kisgazdaságai mutatkoznak be. Az engedélyeztetési korlátok miatt ezeken a pontokon ugyan ritkább a lehetőség valós kóstolóra, inkább videók, brosúrák, installációk mesélnek az adott ország kiemelkedő eredményeiről, legérdekesebb termékeiről. Best practice gazdaságokról van szó: a meghívott miniszterek, nonprofit szervezetek vezetői és gazdasági vezetők olyan családi gazdálkodások képviselőivel érkeznek az eseményre, akik munkája példaértékűnek tekinthető.

A rendezvény házigazdája a Vidékfejlesztési Minisztérium, az eseményt Fazekas Sándor miniszter, és José Graziano da Silva, a FAO főigazgatójának beszédei nyitják meg.