Örömhírekkel szolgált a Carlsberg

Carlsberg napi grafikon (Koppenhága)
Vágólapra másolva!
A vártnál erősebb eredményeket ért el a negyedik negyedévben a világ negyedik legnagyobb sörgyártója, a Carlsberg. A vállalat ráadásul megemelte osztalékfizetését is, így már tetemes pluszt szedtek össze a részvényei. 
Vágólapra másolva!
  • A negyedik negyedévben 2,32 milliárd dán koronás üzemi eredményt ért el a Carlsberg, közel 8 százalékkal magasabbat, mint egy évvel korábban. Az elemzők csak 2,19 milliárd dán koronás profitra számítottak.
  • Az utolsó három hónapban kifejezetten Ázsiában volt erős a kereslet a söreik iránt, a legnagyobb kontinensen 10 százalékkal több sört adtak el a negyedik negyedévben, mint egy évvel korábban.
  • Viszont az erős ázsiai kereslet sem tudta kiegyenlíteni az orosz és nyugat-európai piacon tapasztalt gyengébb teljesítményt. Ezekben a régiókban elsősorban az alacsony gazdasági növekedés miatt szenved a társaság, ráadásul Oroszországban a hatóságok betiltották az utcai kis üzletekben az alkohol árusítását, ami szintén visszaveti a Carlsberg üzletét.
  • A vállalat várakozásai szerint Oroszországban idén is a gyenge gazdaság és a visszafogott fogyasztás nyomhatja rá bélyegét az eredményeikre. Az értékesítéseik egyszámjegyű ütemben eshetnek majd vissza az országban. Ez azért negatív, mert a Carlsberg a legnagyobb sörgyártó Oroszországban, és árbevételének közel negyede onnan származik.
  • Várakozásaik szerint az operatív profitjuk idén is bővülni fog, és ezen a soron magas, egyszámjegyű növekedést tudnak majd felmutatni. A Carlsberg szerint idén is Ázsia lesz növekedésük hajtómotorja.
  • A menedzsment ráadásul bejelentette, hogy 33 százalékkal megemelik osztalékfizetésüket, és a tavalyi eredmények után részvényenként 8 koronát fognak fizetni a tulajdonosoknak. Az elemzők csupán 7,02 koronás osztalékra számítottak.
  • Az eredményekre és az osztalékemelésre már 6,8 százalékot drágultak a Carlsberg részvényei.
Carlsberg napi grafikon (Koppenhága) Forrás: Bloomberg, Investor.hu