Vágólapra másolva!
Semmissé vált szerződés, napi akár 600 forint fedezetlenségi díj, visszamenőleges fizetés a türelmi időszakra, az okozott kár maradéktalan megtérítése, mindez 30 százalékos kamattal – hogy csak a nevesebb problémákat említsük. Inkább jusson eszünkbe jövő szerdáig a pénteki határidő, figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége.
Vágólapra másolva!

Mit mikor?

Jelenleg azok az autósok alkotják a többséget, akik év végi fordulóval kötöttek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást. Nekik március 1-jéig kell befizetni az esedékes részletet, de vigyázat, inkább korábban: a dátum idén szombatra esik, és a beérkezésre vonatkozik. Csekket tehát legkésőbb jövő szerdáig kell feladni. Utalni elég péntek reggel. Ha pedig az utolsó napra hagyjuk, az a legbiztosabb, ha az aktuális biztosítónk pénztárába fizetjük be az esedékes díjat. Jó tudni, hogy pénteken a kirendeltségek gyakran hamarabb zárnak, és egyes biztosítók már nem működtetnek pénztárat az ügyfélszolgálati pontokon. Az ügyfeleknek 60 napos díjfizetési haladékot tesz lehetővé a törvény, de ha az összeg határidőig nem érkezik be a biztosító számlájára, kötelessége törölni az adott szerződést.

Miből lehet baj?

Az az ügyfél, akinek a díj nem fizetése miatt megszűnt a kötelező biztosítása, naponta 260-600 forint fedezetlenségi díjat köteles fizetni a szóban forgó időszakra. Emellett ugyanannál a biztosítónál kell újra szerződést kötnie, visszamenőleg a türelmi időre járó díjat is le kell rónia, és választási lehetőség nélkül azonnal a teljes évre járó biztosítási díjösszeget kell kifizetnie. Ráadásul mindhárom összegre meg kell fizetni a 30 százalékos baleseti adót is. Ez már tetemes összeg lehet egy egyszerű személyautónál is.

A legsúlyosabb következmény ugyanakkor az lehet, ha az ügyfél a fedezetlenség időszakában kárt okoz: ilyenkor neki kell állnia az akár többmilliós kártérítést is. Személyi sérülés esetén mindez akár életre szóló fizetési kötelezettséget is jelenthet. És megpróbálni sem érdemes arra hivatkozni, hogy nem kaptunk csekket.

Szóval aki teheti, inkább intézze el még ma.