Vágólapra másolva!
13-14 százalékos kockázatmentes hozam, stabil finanszírozás: érthető, hogy másfélszer annyian érdeklődnek a lakástakarékok iránt, mint tavaly ilyenkor. Az OTP Lakástakarék közleményben számol be az ősz óta emelkedő tendenciáról.
Vágólapra másolva!

Becslések szerint ma a körülbelül 2,5 millió háztartásból mintegy 700-800 ezer család él a lehetőséggel, ez a szám pedig néhány éven belül egymillióra nőhet. Egy család több lakástakarék-szerződést is köthet.

Köntös Péter, a társaság vezérigazgató-helyettese a közleményben kitér arra, hogy a fix kamatot a jegybanki kamatcsökkentések sem érintik, a szerződésben szereplő hozamot fizetik a futamidő végéig. Emellett a megtakarításhoz 5,5-6 százalék körüli teljes hiteldíj mutatójú, szintén fix és nem módosítható kondíciójú lakáskölcsönt is felvehetünk. Ha van, vagy a célért nyitunk OTP-számlát, ha van bankkártyánk, vagy a takarékszámla kedvéért igénylünk, 50 százalékos kedvezménnyel lehetünk megtakarítási számlatulajdonosok. Ezen paraméterek mellett a Lakástakarék Hozam Plusz programmal havi 20 ezer forintot félretéve 960 ezer forint helyett 1 242 ezer csücsülhet a számlánkon.

A befizetésekhez a 30 százalékos állami kiegészítés évi akár 72 ezer forintnyi támogatást jelenthet. „A magas hozamoknak köszönhetően most igazán érdemes lakáscélra takarékoskodni, már csak azért is, mert lakáscéljai szinte mindenkinek vannak, vagy a családi helyzet változásából adódóan várhatóan lesznek” – véli Köntös Péter.

Bár amit így gyűjtünk össze, csak lakáscélokra használhatjuk fel, a paletta viszonylag széles. „Az ingatlanvásárlás mellett felújításra, lakáskorszerűsítésre, sőt akár beépített bútorok vásárlására is költhető az összegyűjtött összeg. De az előbbiek mellett még lakáscélú hitel előtörlesztésére is fordítható a megtakarítás” – hangsúlyozza a vezérigazgató-helyettes. Hozzáteszi, a magyar lakásállomány drasztikusan öregszik, az energiatudatosság azonban egyre jellemzőbb, így jellemzően felújításban, korszerűsítésben gondolkozunk. „Másrészt 2008 óta óriási elhalasztott kereslet halmozódott fel a lakáspiacon, amely szépen lassan a felszínre tör. Ezekre a célokra, ezen célok elérésére pedig rendkívül kedvező, állami támogatással bíró finanszírozási formát jelent a lakástakarék” – véli Köntös Péter.