Kína segíthet az aranynak

Vágólapra másolva!
Kína óriási aranyéhsége idén is fennmaradhat, ami segíthet ellensúlyozni az amerikai monetáris politika szigorodásának és a tengerentúli gazdaság javulásának aranyra kedvezőtlen hatásait - véli a Credit Agricole aranypiaci szakértője. 
Vágólapra másolva!

A Credit Agricole szerint az arany iránti kereslet továbbra is kiemelkedő lesz Kínában, ami segíthet a nemesfém árfolyamát is "megtámasztani". Kína aranyéhsége ugyanis óriási, tavaly az országból érkező aranykereslet meghaladta az 1000 metrikus tonnát, ami mindenkori rekordnak számított. Ezzel Kína lett a világ legnagyobb arany vásárlója, átvéve Indiától a vezető szerepet.

A hatalmas ország pedig idén is megőrizheti első helyét, mivel a lassuló, de még mindig jelentős gazdasági növekedésnek köszönhetően egyre magasabb a kínaiak jövedelme. A magas jövedelemből pedig nagyobb összegeket tudnak arany vásárlásra fordítani.

Emiatt nagyon valószínűtlen, hogy az arany 1000 dollárig essen, ahogy sokan számítanak rá. A szakértő azonban nem vásárolna a jelenlegi 1340 dollár körüli szinteken, inkább megvárná, amíg újra 1250 dollárig esik vissza az árfolyam.

A francia bankház szakértője a véleményével részben számos bankház korábbi előrejelzéseire reagált. A Goldman Sachs és a Westpac Banking ugyanis pesszimista az arannyal kapcsolatban, az előbbi bankház szerint 1050 dollárig, az utóbbi szerint 1011 dollárig fog esni a nemesfém az év végére. A Westpac véleményére már csak azért is érdemes lehet odafigyelni, mivel az elmúlt két évben a második legpontosabb előrejelzéseket adta az arany árfolyamának alakulásával kapcsolatban.

A két bankház szerint az amerikai gazdaság javulása, a Fed eszközvásárlási programjának visszafogása, a közelgő amerikai kamatemelés, és a valószínűsíthető dollár erősödés egyáltalán nem kedvez az aranynak, emiatt várják a nemesfém mélyrepülését.

A Credit Agricole szakértője is úgy gondolja, hogy ezen okok miatt nyomás alatt maradhat az arany, és nem valószínű, hogy 1400 dollár fölé emelkedik az árfolyama idén. Azonban az óriási kínai aranyéhség segítheti majd a nemesfémet, így nem várható annak a tavalyihoz hasonló zuhanása.

Arany árfolyama (dollár/uncia) Forrás: Bloomberg, Investor.hu