Telekom Austria: Jó úton halad a felvásárlási sztori

Telekom Austria napi grafikon (Bécs)
Vágólapra másolva!
Nem sikerült túl jól a Telekom Austria negyedik negyedéves gyorsjelentése, ráadásul idén további bevételcsökkenésre számít az osztrák telekomcég. Ennek ellenére hosszabb távon akár tovább folytatódhat a telekompapír emelkedése, ugyanis a második számú tulajdonos megerősítette a korábbi pletykát, ami pedig tovább fűtheti a felvásárlási sztorit.
Vágólapra másolva!
  • Az elemzői várakozásokkal egybevágó, 1,06 milliárd eurós bevételt ért el a negyedik negyedévben a Telekom Austria, ami éves alapon több mint 5 százalékos visszaesésnek felel meg. Eközben az EBITDA éves alapon 18 százalékkal 262,3 millió euróra csökkent az időszak során, ezzel pedig nem sikerült hozni a 271,8 millió eurós Bloomberg konszenzust.
  • 2013 egészét tekintve a bevételek 3,4 százalékkal, míg az EBITDA 11,6 százalékkal esett vissza. Ráadásul az értékesítés lemorzsolódása idén is folytatódhat, a menedzsment 3 százalékkal alacsonyabb bevétellel számol, míg az elemzői konszenzus 1,5 százalékos visszaesést prognosztizál.
  • Az osztalék terén nem okozott nagy meglepetést a menedzsment, ugyanis a 2013-as üzleti év után továbbra is 5 centes osztalékfizetést javasol. Ráadásul jövőre is hasonló összegre számíthatnak a befektetők, ami újdonságnak számít. A telekompapír 0,7 százalékos osztalékhozama ugyanakkor nem számít a szektorban kiemelkedőnek, a Bloomberg Europe 500 Telecom Services index komponenseinek átlagos osztalékhozama 4,9 százalék.
  • Szintén a Telekom Austriával kapcsolatos hír, hogy a cég második számú tulajdonosa, az América Móvil egy közleményben erősítette meg a korábbi pletykát, miszerint tárgyalásokat kezdeményezhet a társaság legnagyobb részvényesével, az osztrák állami vagyonkezelővel (ÖIAG). Ezek szerint nem zárható ki, hogy a felek között szindikátusi szerződés szülessen, ami tulajdonképpen egy kivásárlás alapja lehetne. A Telekom Austria felvásárlási sztoriját nemrégiben az Investor.hu hasábjain is felgöngyölítettünk, azóta egyébként 15 százalékkal található feljebb az árfolyam.
Telekom Austria napi grafikon (Bécs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu