Mit tenne, ha a versenyhatóság fogadná reggel a munkahelyén? (2. rész)

dr. Turi Anna, ügyvéd, Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda
Vágólapra másolva!
Manapság egyre gyakrabban lehet hallani, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) „előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét” tartott bizonyos vállalkozásoknál, szakmai egyesületeknél. A különböző források által eltérő szavakkal leírt „helyszíni kutatás”, „rajtaütésszerű helyszíni vizsgálat”, vagy angol kifejezéssel élve, „dawn raid", azaz hajnali rajtaütés ugyanazt az eljárási cselekményt takarja – mutatott rá a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője. Dr. Turi Anna kiemelte: a versenytörvény országgyűlés által már elfogadott, de csak 2014. július elsejével hatályba lépő módosítása az elnevezés-kavalkádban rendet téve helyszíni kutatásnak nevezi ezt az eljárást. A kétrészes írás második részét most olvashatja, az első rész itt érhető el.
Vágólapra másolva!

Tekintettel arra, hogy egy ilyen kutatás számos jog korlátozásával jár(hat), a jogszabályok számos garanciális szabályt írnak elő. A GVH a helyszíni kutatást csak előzetes bírói engedély birtokában végezheti, mely tartalmazza a feltételezett jogsértést, és megállapítja a helyszíni kutatás kereteit, valamint időbeli korlátait.

A GVH az eljárás megindításáról külön végzést hoz. Célszerű tehát e dokumentumok tartalmát a kutatás kezdetekor alaposan megvizsgálni, hogy a cégvezetők tisztában legyenek a vizsgálat pontos terjedelmével, és az ezzel kapcsolatos jogaikkal – hangsúlyozta a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője.

Védekezéshez való jog, védett ügyfél-ügyvéd kommunikáció

Az egyik legfontosabb ilyen garanciális szabály a védekezési joggal kapcsolatos. Ön jogi védelmet vehet igénybe a GVH eljárása, így a helyszíni kutatás során is (ugyanakkor a GVH nem köteles megvárni az ügyvéd megérkezését). A védekezéshez való jog egyik, a hajnali rajtaütés során különösen nagy jelentőséggel bíró eleme a védett ügyvéd-ügyfél kommunikáció („legal privilege”).

A vállalkozás és az ügyvédei közötti a védelemhez való jog gyakorlása céljából vagy keretében (praktikusan a kutatást megelőzően) készült kommunikáció (pl. e-mail) nem foglalható le, nem vizsgálható meg a helyszíni kutatás során, és az később sem használható fel bizonyítékként a versenyfelügyeleti eljárásban a vállalkozás ellen, feltéve, hogy annak jellege magából az iratból kiderül.

Hogy működik ez a gyakorlatban? A vállalkozásnak, vagy a megbízott ügyvédnek hivatkoznia kell az ügyfél-ügyvéd kommunikáció védett jellegére, amikor a vizsgáló másolatot kíván készíteni a védett levelezésről.

Dr. Turi Anna rámutatott: a vizsgálók ugyanakkor jogosultak abba betekinteni annak megállapítása céljából, hogy a védett jellegre való hivatkozás nem nyilvánvalóan alaptalan-e. Amennyiben a vállalkozás és a vizsgálók véleménye eltér az iratok védett jellegével kapcsolatban, a vizsgálóknak a vitatott iratokat lezárt borítékba kell elhelyezniük. Az iratok sorsáról ilyen esetben a bíróság dönt. A belső jogásszal, jogtanácsossal folytatott kommunikáció, levelezés sem a magyar, sem az Európai uniós szabályok alapján nem esik a fenti védelem alá.

Az eljárás tárgyához nem tartozó dokumentumok

Mindig ellenőrizni kell az eljárást indító, illetve engedélyező hatósági iratok pontos tartalmát – az kire, hol, milyen időszakra, milyen termékekre, piacra, vevőkre, ügyfelekre vonatkozik, mert ez keretet szab a hatóság jogainak.

dr. Turi Anna, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője Forrás: Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda

Az Európai Unió versenyjogi szabályaival ellentétben a magyar versenytörvény alapján eljáró GVH átkutathat, és lefoglalhat a vizsgálat tárgyához nem kapcsolódó, az előzetes engedélyben nem foglalt iratokat, bizonyítékokat is, amelyek versenykorlátozó magatartásra, vagy erőfölénnyel való visszaélésre utalnak. Ilyen esetben a GVH-nak utólag kell beszereznie a kutatást engedélyező bírói végzést. Amennyiben a bíróság nem adja meg az engedélyt, a GVH a lefoglalt iratokat nem használhatja fel bizonyítékként.

A vállalkozás nem köteles beismerő nyilatkozatot tenni, de a terhelő bizonyítékok átadását, nyilatkozatok szolgáltatását nem tagadhatja meg. Fontos tisztában lenni a különböző jogorvoslati jogokkal és kifogásolási lehetőségekkel. A vállalkozás élhet egyéb praktikus jogaival is, például javasolt minden, a hatóság által lefoglalt/lemásolt dokumentumról külön másolatot készíteni annak beazonosítására, hogy a versenyhatóságnak milyen bizonyítékok állnak rendelkezésére. Ezek megkönnyíthetik a védekezésre való eredményes felkészülést.

Legújabb szabályok

A versenytörvény legutóbbi, 2014. július 1-jétől alkalmazandó módosításai tovább részletezik, pontosítják a magyar szabályozást. A helyszíni kutatást főszabály szerint hétköznap reggel 8 és este 20 óra között kell végezni. Részletes garanciális szabályok kerültek bevezetésre az elektronikus adathordozókról készült másolatok, valamint a védett ügyfél-ügyvéd kommunikáció kezelésével kapcsolatban is.

Érdemes és célszerű nem csak a vezetőséget, hanem a munkavállalókat is részletesen kioktatni a vonatkozó szabályokról, és megfelelően felkészülni egy lehetséges kutatásra, hiszen a versenyhatóság által a vállalkozásnál töltött néhány óra (adott esetben nap) akár sorsdöntő lehet nemcsak az eljárás kimenetele, hanem a vállalkozás jövője szempontjából is – emelte ki végül dr. Turi Anna.

A Schönherr teljes értékű brüsszeli irodával bővíti európai jelenlétét, és megerősített irodával bővíti az európai uniós és versenyjogi csoportját Brüsszelben. Volker Weiss, a Schönherr versenyjogi csoportjának partnere látja el a belgiumi iroda vezetését. A szakember Bécsből költözött Brüsszelbe, ahol a Schönherr kelet-közép-európai európai uniós és versenyjogi szakértőkből alkotott csoportjának élén fog állni. A Schönherr vezető partnere, Christoph Lindinger szerint a cég 14 irodájában több mint 300 ügyvéddel nyújt teljes körű jogi szolgáltatást, számosat közülük európai uniós nézőpont alapján. Céljuk, hogy a legjobb választás legyenek a kelet-közép-európai vállalatok számára, melyeknek európai joggal kapcsolatos tanácsadásra van szükségük.