A Citi százmilliói úsztak el egy mexikói csaláson

A Citi árfolyama (dollár).
Vágólapra másolva!
Szövevényes csalást derített fel a Citi a mexikói leánybankjánál, amminek következtében kétszázmillió dollárral csökkentette a 2013-as profitját.
Vágólapra másolva!
  • 235 millió dollárral csökkentette 2013-ra kimutatott eredményét a Citi, miután csalásra derült fény egy mexikói leánynál.
  • A Citi januári gyorsjelentésében 13,9 milliárd dolláros nettó profitról számolt be 2013 egészére, ezt most 13,7 milliárd dollárra csökkentte. A 235 millió dollárnak tehát nincs igazán látványos hatása a Citire, de mindenesetre kínos az eset.
  • Az ügy lényege, hogy egy Oceanografia SA (OSA) nevű olajipari cég (az állami Pemex egyik fontos beszállítója) több éve javarészben valótlan számlák ellenében vett igénybe a Citi által nyújtott forgóeszköz-finanszírozást.
  • Az ügyre akkor derült fény, amikor kiderült, a mexikói állam felfüggesztette az OSA-val kötött szerződéseket. A hírre a Citi vizsgálatot indított, hogy kiderítse, mekkora a hitelkitettsége az OSA-val szemben. Így kerültek felszínre a számlák, amiket az OSA a Pemex állítólagos megrendeléseiről nyújtott be.
  • A Citi vezére, Michael Corbat szerint az eset elszigetelt, de még folynak a vizsgálatok az ügyben. Az eset azért kínos, mert a hitelprogramot a mexikói jegybank szponzorálta, az ügyben pedig érintett az állami tulajdonú Pemex is.
  • Számottevő piaci reakciót azért nem láthatunk, a Citi 0,8 százalékos eséssel készül nyitni.
A Citi árfolyama (dollár). Forrás: Investor.hu