OTP: tőkeemelés és tulajdonszerzés

Vágólapra másolva!
Két hírrel bombázta egyszerre az OTP a befektetőket. Egyrészt megint tőkét emeltek a szerb leánybankban, másrészt kiderült, hogy a sajtóban Csányi-Bige párbajként tálalt KITE felvásárlásban végül az OTP szerzett közvetetten 46,7 százalékos részesedést.
Vágólapra másolva!
  • 2,3 milliárd RSD-vel növelte az OTP a szerb leánybank tőkéjét, ami ennek köszönhetően 16,7 milliárdra emelkedik.
  • A szerb leánybanknál utoljára tavaly januárban kellett tőkét emelni, de nem sokkal azt megelőzően is lépett az OTP. A bank 2009 óta folyamatosan (negyedévről negyedévre) veszteséget termel, a tőkeemelési szükségletet részben ez magyarázhatja.
  • Egy másik érdekes bejelentés a KITE Zrt-ben való részesedés szerzése, hiszen egy agrárintegrátor megvásárlása elsőre mégis csak profilidegen lépésnek tűnik. A sajtóban korábban azonban már írtak arról, hogy az OTP agrárfinanszírozási terveiben játszhatna szerepet a KITE, egyelőre mindenesetre nem látni tisztán a tranzakcióban rejlő potenciált.
  • Olyan értelemben persze nem nagy meglepetés, hogy az OTP feltűnt a KITE-ben, hiszen azt már a cég felvásárlása körüli csata során is pedzegették a sajtóban, hogy az OTP hitelei állhatnak a vételi ajánlatot benyújtó Guba Sándor mögött.