Vágólapra másolva!
Pár hónapja még fogalmunk sem volt róla, hogy létezik, mostanra Oscar-díjas színésznő. Bemutatjuk a 12 év rabszolgaság felfedezettjét, az elképesztően tehetséges Lupita Nyong'ót.
Vágólapra másolva!

Két év sem telt el azóta, hogy Lupita Nyong'o a Yale egyetem végzős drámatagozatos hallgatójaként épp kitett egy szőnyeget a szabadba, hogy egy kicsit napozzon, és feldolgozza a tényt, hogy a 12 év rabszolgaság szereplőválogatása után, előző este Steve McQueen rendezővel és Michael Fassbenderrel vacsorázott és bulizott, amikor megcsörrent a telefonja: McQueen volt az, aki közölte, hogy övé Patsey szerepe a 12 év rabszolgaság-ban. Ez volt a legelső nagyjátékfilm, aminek megpályázta az egyik szerepét, még ügynöke sem volt.

Lupita Nyong'o az Oscar-díjjal Forrás: AFP

Amikor elmesélte az apjának a nagy hírt, hogy Brad Pitt-tel fog egy filmben szerepelni, az apja csak annyit felelt, hogy "örülök, hogy munkát kaptál". Nem teljesen meglepő, hogy Peter Anyang' Nyong'o nem esik hasra egy hollywoodi sztár említésétől: magas rangú kenyai politikus, aki többször töltött már be miniszteri tisztséget, jelenleg is parlamenti képviselő. És a családban koránt sem ő az egyetlen prominens személyiség: Lupita anyukája, Dorothy Nyong'o egy rákellenes alapítványt vezet, unokanővére, Isis felkerült a Forbes "a húsz legnagyobb hatású fiatal nő Afrikában"-listájára. Isis digitális vállalkozásokkal foglalkozik, vagy ahogy Lupita mondja: "egyikünk sem igazán tudja, hogy mit csinál, ő a család Chandlere".

Lupita Nyong'o a 12 év rabszolgaságban Forrás: AFP

Amikor Lupita - hat testvér közül másodikként - megszületett 1983. március 1-jén, a családja egy ideje már Mexikóban élt politikai okokból: miután apja testvérének gyanús körülmények közt nyoma veszett, apja, aki szintén a kenyai demokráciáért harcolt, jobbnak látta elhagyni az országot a családjával, és Mexikóvárosban vállalt egyetemi tanári állást. Lupita ugyan mexikói keresztnevet kapott, de még egyéves sem volt, amikor a család hazaköltözött Kenyába. Később még visszatért Mexikóba: tizenéves korában a szülei kiküldték egy időre, hogy tanuljon meg spanyolul.

Michael Fassbender, Lupita Nyong'o és Chiwetel Ejiofor a 12 év rabszolgaságban Forrás: AFP

Nyolc- vagy kilencéves lehetett, amikor először látta Steven Spielberg Bíborszín című filmjét, ami nagy hatással volt rá: "akkor jutott először eszembe, hogy talán egy olyan ember is lehet színész, aki úgy néz ki, mint én". Tizennégy évesen elment a Phoenix Players nevű kenyai színtársulat szereplőválogatására, és megkapta Júlia szerepét a Rómeó és Júliá-ban. A középiskola után az Egyesült Államokba ment továbbtanulni, de először nem drámaiskolába iratkozott be, hanem a Hampshire College filmszakjára járt. Saját elmesélése szerint az amerikai főiskola bohém világa meglehetősen nagy kultúrsokkot jelentett neki, aki otthon ahhoz szokott, hogy minden este gondosan kivasalja a ruhát, amit másnap fel fog venni.

A főiskolai évek alatt több filmforgatáson is dolgozott asszisztensként, például a Kenyában forgatott Az elszánt diplomata stábjában. Ralph Fiennes megkérdezte tőle, hogy mi akar lenni, és amikor pironkodva bevallotta, hogy színész, azt a tanácsot kapta tőle, hogy "ha van valami más is, ami érdekel, csináld inkább azt. Csak akkor legyél színész, ha úgy érzed, nem tudsz nélküle élni".

Steve McQueen és Lupita Nyong'o a 12 év rabszolgaság forgatásán Forrás: AFP

Bár a színészkedés volt az álma, filmesként is kipróbálta magát: 2009-ben megrendezte az In My Genes című egész estés dokumentumfilmet, ami arról szól, hogy egy albínó nő hogyan boldogul a kenyai társadalomban, amely diszkriminálja az albínókat, és egy videoklipet is csinált a kenyai énekesnő, Wahu egyik számához.

A 12 év rabszolgaság volt az első nagyjátékfilmszerepe, de azért nem tavalyelőtt állt először kamera elé. A 2008-as East River című, dialógus nélküli rövidfilmben debütált, amelyben egy New Yorkba érkező fiúval bonyolódott rövid románcba (lent a teljes film megtekinthető). Játszott még a Shuga című, kenyai fiatalokról szóló, javarészt bárokban és klubokban játszódó sorozat néhány epizódjában is, amelyben ő volt az Ayira nevű, gyakran egyéjszakás kalandokba bonyolódó lány.

Aztán 2012 tavaszán megkapta a 12 év rabszolgaság-ban Patsey-nek, a szadista gazdája (Michael Fassbender) által rendszeresen megkínzott és megerőszakolt, mégis erős lelkű rabszolgalánynak a szerepét. Nem volt könnyű dolga, mert a bulizásba torkolló meghallgatást megelőzte egy első kör a film casting directorával, aki letérdepeltette Lupitát, és úgy kiabált vele, mint egy "kiképzőtiszt". "Elkeseredetten kezdtem neki, és onnan csak egyre nehezebb lett a dolog. Aztán újra kellett kezdenem a legmélyebb pontról, és még mélyebbre menni" - meséli a nyomasztó szereplőválogatásról.

Azon a nyáron már le is forgatták a filmet, amit egy évvel később, a tavalyi telluride-i filmfesztiválon mutattak be. A kritikusok rögtön felfigyeltek Lupitára, a Variety szerzője például így lelkesedett: "Ritkán bukkannak fel olyan színészek, mint Nyong'o, aki lenyűgöző felfedezés egy szereplőgárdában, amelyben olyan ismert tehetségek is csillognak, mint Paul Dano, Alfre Woodard és Brad Pitt".

Jennifer Lawrence el akarja venni Lupita Oscar-díját Forrás: AFP

Telluride után Torontóban mutatták be a 12 év rabszolgaság-ot, ahol bezsebelte első fontos elismerését, a közönségdíjat (ami a fesztivál fődíja), és ezzel meg is indult a film és Lupita egész díjátadószezonon át tartó diadalmenete, amit csak az Amerikai botrány akasztott meg néha (a Golden Globe-ot és a BAFTÁ-t például Jennifer Lawrence nyúlta le Lupita elől), de az Oscarnál a 12 év rabszolgaság és Lupita győzedelmeskedett.

Nem túl gyakori, de igazság szerint nem is igazán ritka, hogy egy színésznő az első filmszerepével Oscart nyer, ezzel büszkélkedhet többek közt Eva Marie Saint (Rakparton), Barbra Streisand (Funny Girl) és Julie Andrews (Mary Poppins) is, nem beszélve a tízévesen díjazott Tatum O'Nealről (Papírhold) és a tizenegy évesen elismert Anna Paquinről (Zongoralecke).

Lupita Nyong'o a Non-Stop című filmben Forrás: Pro Video Film & Distribution Kft.

Akinek máris nagyon hiányzik Lupita, az megnézheti a múlt héten bemutatott, Non-Stop című Liam Neeson-féle akcióthrillert, amelyben egy stewardesst alakít azon a repülőgépen, amelyen az utasokat tizedeli egy titokzatos rosszfiú. De előre szólunk, hogy nagyon picike a szerepe a filmben.