Belőlük kéne Eb-érmest faragnia Németh Andrásnak

Németh András Pálinger Katalin kézilabda
Németh András, a magyar női kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya és Pálinger Katalin csapatmenedzser a női kézilabda-válogatott új vezetőit bemutató sajtótájékoztatón Budapesten, a Sportok Házában 2014. február 14-én
Vágólapra másolva!
Kihirdette első keretét Németh András, a magyar nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A decemberi világbajnokságon nyolcadik helyen végzett válogatott élére Karl-Erik Böhn tragikus halála után nevezték ki a szakembert, akinek legfontosabb feladata a 2014-es, hazai rendezésű Európa-bajnokságra való felkészülés irányítása lesz. 

Németh kerete nagyjából az, aminek a 2013 decemberi vébére kellett volna utaznia, de az akkor már betegsége végső stádiumában járó norvég kapitány helyére beugró Hajdu János nem mert kockáztatni. A sehova nem kvalifikáló, valójában nem különösebben fontos vébét fel lehetett volna használni azoknak a fiataloknak a beépítésére, akik fontos szerephez jutnak majd a decemberi Eb-n, de Hajdu beugróként nem nyúlt komolyabban bele a keretbe, a szövetségi elvárás teljesítéséhez legkézenfekvőbb csapatot vitte magával Szerbiába.

Németh bő keretében már ott vannak azok a játékosok, akik a legfontosabb hiányposztjaink (kapus, beálló, balkezes átlövő, balszélső) betöltésének legnagyobb esélyesei, ezen kívül fontos változás, hogy a kapitány kijelentette, nem kíván jobbkezes jobbátlövővel játszani

A keret (vastaggal az újak)

Kiss Éva (Fehérvár KC), Szikora Melinda (FTC Rail Cargo Hungaria), Víg Vivien (Dunaújvárosi Kohász KA), Bognár-Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Kovacsicz Mónika (FTC Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Győri Audi ETO), Kovács Anna (Érd), Planéta Szimonetta (Veszprém Barabás Duna Takarék), Soós Viktória (Győri Audi ETO), Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (Veszprém Barabás Duna Takarék), Kisfaludy Anett (Érd), Mészáros Rea (FTC Rail Cargo Hungaria), Takács Dusmáta (Dunaújvárosi Kohász KA), Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász KA), Tomori Zsuzsanna (FTC Rail Cargo Hungaria), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO), Erdősi Ildikó (Siófok Galérius Fürdő), Schatzl Nadine (Érd)

"A klasszisaink játékára természetesen igényt tartok, a többi, március végére behívott játékost mellettük tudjuk igazán fölmérni. A keret bárki számára nyitott a továbbiakban, aki teljesítményével rászolgál a csapatba kerülésre, ugyanakkor azt látom, hogy bizonyos vérfrissítésre feltétlenül szüksége van a nemzeti csapatnak. A mostani névsorban szereplőkön kívül további 4-5 játékost figyelek, ők, ha továbbra is biztató teljesítményt nyújtanak, akkor bekerülhetnek a legjobbak közé. Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy senkiről nem szeretnék teljesen lemondani azok közül, akik a legutóbbi világversenyeken szerepeltek a magyar válogatottban" - üzent Németh András a keretből most kimaradóknak.

Németh András, a magyar női kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya és Pálinger Katalin csapatmenedzser a női kézilabda-válogatott új vezetőit bemutató sajtótájékoztatón Budapesten, a Sportok Házában 2014. február 14-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

Németh András posztonként értékel:

Kapusok: Kiss Éva, Szikora Melinda, Víg Vivien

"Az elmúlt időszakban komoly gondjaink akadtak a kapusposzton, ezért arra van szükség, hogy megnézzünk új játékosokat is. Sajnos kevés jó formában lévő kapusunk van, így nehéz volt a választás. Olyan típusú kézilabdázókat keresünk, akik a védés mellett a védelmet is tudják irányítani, és megbízható teljesítmény mellett egy-egy bravúrral segítik a csapatot. Az ezúttal kimaradó Herr Orsolya képességeivel száz százalékban tisztában vagyok. Ezúttal az nézzük meg, mit tud a másik két most bekerült újonc kapus. Ezen a poszton Pálinger Katalinnak döntő szava van a beválogatás kapcsán, most is vele mindent egyeztetve közösen döntöttünk a behívott játékosokról."

Jobbszélsők: Bognár-Bódi Bernadett, Kovacsicz Mónika, Orbán Adrienn

„Ezen a poszton nem látok túl bő merítési lehetőséget, a bajnokságban nem szerepel olyan játékos, aki eddig nem játszott a válogatottban, ám most érdemes lenne behívni. A három játékos kipróbált kézilabdázó, már többször bizonyítottak a csapatban.”

Jobbátlövők: Kovács Anna, Planéta Szimonetta, Soós Viktória

"Ezen a poszton koncepcióváltást szeretnék, lehetőség szerint csak balkezesekkel játszanánk. Két olyan fiatal tehetségünk van ezen a poszton, akik a bajnokságban megfelelő teljesítményt nyújtanak és még fejlődhetnek is. Soós Viktória a bajnokságban nem nyújt kiemelkedőt, de nála fontos figyelembe venni, hogy a világversenyeken mindig jól szerepelt, ezért stabil a helye."

Irányítók: Görbicz Anita, Szucsánszki Zita, Tóth Gabriella

"Görbicz Anita és Szucsánszki Zita mellett ki kell nevelnünk olyan játékost a fiatalabbak közül, aki ezen a poszton megfelelő szinten követheti őket. Úgy érzem, Tóth Gabriellában ott a lehetőség, hogy idővel nemzetközi klasszissá érjen."

Beállók: Kisfaludy Anett, Mészáros Rea, Takács Dusmáta

"A legfontosabb célom az, hogy ezen a poszton jó védőket keressek, így olyan kézilabdázókat hívtam be, akik védekezésben kimagaslót nyújtanak."

Balátlövők: Bulath Anita, Tomori Zsuzsanna

"Sajnos Zácsik Szandra állapota nem megfelelő, sérült, így nagyon leszűkült a repertoár, hiszen olyan átlövőkre van szükségünk, akik mind támadásban, mind védekezésben kiemelkedően használhatóak."

Balszélsők: Kovacsics Anikó, Erdősi Ildikó, Schatzl Nadine

"Kovacsics Anikó szélsőposzton szerepelt Győrött mostanában, ezért ebben a pozícióban számítok rá én is, hiszen olyan értéke a magyar kézilabdázásnak, akinek ott a helye a válogatottban. Mellette két fiatalt próbálunk ki, bennük fantáziát látok, remélem, velük hosszú távon is számolhatunk."

2005-ben egészen más csapatot irányított Németh András Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


A magyar válogatott tipikusan az a csapat, amely bárkit képes megszorítani, de senki ellen nem mehet biztosra (a világbajnokságon legyőzte a favoritnak számító Spanyolországot a nyolcaddöntőben, miután a csoportban csak óriási nehézségek árán verte meg Tunéziát). A 2012-es Európa-bajnokságon bronzérmes csapattal szemben nem irreális elvárás, hogy hazai pályán érmet szerezzen, akár a döntő sem lehetetlen, hiszen 2013 világbajnoka csak kétszeri hosszabbítás után ejtette ki Magyarországot a vb-negyeddöntőben, de ehhez nagyon kellett volna, hogy a fiatal játékosokat már a decemberi vébén bedobja a mély vízbe a kapitány.

A válogatott március végén Horvátországba utazik, ahol a horvát A és B válogatott mellett Tunéziával találkozik.