Vágólapra másolva!
Mocsai Lajos szövetségi kapitány aggódik a férfikézilabda-válogatott jövője miatt, mert nincs idő a tehetséggondozásra, a riói olimpia pedig már nagyon közel van. A szakember a DigiSport Reggeli Start című műsorában elmondta nagyon kevés az idő a közös gyakorlásra, a magyar légiósok külföldi szerepe csökken, hazatérésükre viszont kevés a remény.

"Rendkívüli módon aggódom a válogatott miatt, hiszen a két kiemelkedő magyar sztárklub óriási nemzetközi teljesítmény-nyomás mellett dolgozik. Az olimpiai negyedik válogatottban kilenc veszprémi volt, most tizenkét csapatból hívtuk be a játékosokat" - nyilatkozta Mocsai Lajos, a férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a DigiSport Reggeli Start című műsorában.

"A Veszprémet és a Szegedet a világ élvonalába kell helyezni, de a bajnokság szempontjából kellene még olyan élcsapat, ahol a magyar játékosok is szerepet kapnak. Kevés esélyt látok arra, hogy Rióig hazajöjjenek a külföldön játszó válogatottjaink, pedig kinti klubjaikban a sztárbevásárlások miatt domináló szerepük (ami itthon megvolt Császár Gábornak a Veszprémben) csökken, ezzel együtt pedig az önbizalom, teljesítőképesség is kisebb."

Mocsai elmondta, bár imád a fiatalokkal dolgozni, a tehetséggondozásra most nincs idő.

"A 30 éven felüli feletti generáció mögött egy kézen megszámolható mennyiségű tehetséges játékos van csak, akik tisztaszívűen imádják a válogatottat. Felülről rá kell eresztenünk néhány fiatalra egy olyan tehetséggondozó programot, ami egy rövid fölzárkóztatást tesz lehetővé."

Az általa irányított nemzeti akadémiával kapcsolatban közölte, tizenkét klub szeretne vele együttműködni: "A tavalyi nullpont után kiválasztásból kiválasztódás felé haladunk, épülnek a régiós központjaink, az egész Kárpát-medencét megcélozva. Eközben a nemzetközi szövetség máris szeretné egyik európai edzőképző központjává tenni Balatonboglárt."