Boldog születésnapot! Öt éves a bika

Vágólapra másolva!
Ma ünnepli 5. születésnapját a bikapiac az amerikai tőzsdéken. És hogy mi történt ezidő alatt? Pénteken például újabb történelmi csúcson zárt az S&P 500, ezzel pedig már közel megtriplázta értékét 2009 márciusa óta az index.
Vágólapra másolva!
  • Az 500 meghatározó amerikai vállalat részvényeit tömörítő S&P 500 index 2009. március 9-én még 676,5 pontos lokális mélyponton zárt, ezt követően azonban beindult a növekedés. Azóta az S&P 500 értéke egészen 1878 pontig emelkedett, ezzel pedig 177,6 százalékos növekedést láthattunk az indextől.
Forrás: Investor.hu
  • Ha a mélypont napján 1000 dollárt invesztáltunk volna az indexet alkotó részvényekbe a megfelelő súlyok mellett, és persze a kapott osztalékokat is újra befektettünk volna, akkor mintegy 2087 dollárnyi hozamra tehettünk volna szert.
  • A világ meghatározó indexei közül ezzel a legimpozánsabb teljesítményt az amerikai benchmark mutatta be, legközelebb az indiai SENSEX, illetve a német DAX állt hozzá. Előbbi 168,6 százalékos, míg utóbbi 155,1 százalékos emelkedéssel jutalmazta a befektetőket.
  • Olyan fontos indexek, mint a francia CAC 40 (+74,2%), vagy az olasz FTSE MIB (+63,9%) azonban csak az S&P teljesítményének a töredékét tudják felmutatni. A fejlődő piaci indexek között is találunk kakukktojásokat, közülük a brazil BOVESPA csupán 27,5 százalékos növekedést tudott felmutatni öt év alatt, míg a kínai Shanghai közel 3 százalékkal alacsonyabban áll, mint 2009 márciusában.
Forrás: Investor.hu
  • Az S&P szektorindexei közül a legjobb teljesítménnyel a ciklikus fogyasztási javakkal (pl. kiskereskedelem, autóipar) kapcsolatban álló részvények teljesítettek, öt év alatt ugyanis több mint megtriplázódott az értékük. A dobogó második, illetve harmadik fokára a pénzügyi, valamint ipari vállalatokat tartalmazó indexek kerültek fel, ők nagyjából két és félszer érnek többet.
  • A legrosszabb teljesítmény a távközléshez fűződik, ugyanis hiába ment végbe több felvásárlás is az időszak során, a szektor csupán 67,8 százalékos bővülést tud felmutatni. Nem sokkal mutathat fel nagyobb növekedést a közműszektor (+75,5%) sem. Mindkét iparág esetében érdemes kiemelni, hogy defenzív jellegükből adódóan jelentős osztalékhozammal kecsegtetnek, így az előbbiekben bemutatottnál jóval nagyobb hozamot is elérhettek azok, akik a szektor részvényeit választották.
Forrás: Investor.hu
  • A múltbeli példák korántsem jelentenek garanciát a jövőre nézve. A befektetési döntések meghozatala előtt nem a múltbeli teljesítményből célszerű kiindulni.

(via Bespoke Invest)