Vágólapra másolva!
Fenntartható, zöld, okos épülettervezést támogató eszközt fejlesztett a Graphisoft, amely már elérhető Észak-Amerikában, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Svédországban és Dél-Afrikában. Közleményében a cég forradalmi szintlépésről számol be.
Vágólapra másolva!

Az eleve globális terjesztésre tervezett EcoDesigner STAR szoftver épületinformációs modelleket (BIM) alakít át osztott épületenergetikai modellé (BEM). Az eszköz kommunikál az energetikai tervezőszoftverekkel, ezzel nagyon megkönnyíti az együttműködést a szakági tervezőkkel. Energiatakarékos épületek tervezésénél a szoftverrel azt is ki lehet kalkulálni, mekkora megtakarítás várható a megújuló energiák használatából.

A közleményben Reicher Péter, a GRAPHISOFT magyar piacért felelős vezetője tájékoztat, a szoftver dinamikus energetikai szimuláción alapuló számításai mentén a tervezők képesek tetszőleges éghajlati körülmények figyelembevételével, nagy pontossággal megvizsgálni a leendő épület energiaháztartását.

„Az építészek modelljük bármelyik részletén, pillanatok alatt végezhetnek például hőhídszimulációt. A hőterjedést vizsgáló új funkcióval könnyen meg lehet találni az épületmodell azon pontjait, amelyeknél jelentős a hőveszteség, illetve ahol páralecsapódás veszélye áll fenn. A csomópontok helyes kialakítása elengedhetetlen az épület későbbi gazdaságos működéséhez, a páralecsapódás okozta szerkezetrongálódásról és penészedésről nem is beszélve. Az elemzések és számítások eredményeit tervlapokra is ki lehet menteni, hogy a dokumentáció részét képezzék” – véli Reicher Péter.