VV6: a kihívottnak sokkal rosszabb

Ádám megy a párbajra
Vágólapra másolva!
A Való Világok történetében volt már kamikaze-jellegű akció, megfontolt döntés, és elhamarkodott, túlzott önbizalmat feltételező választás is. Kinek a jobb, a kihívónak, vagy a kihívott félnek? Itt minden kiderül.
Vágólapra másolva!

Valóságshow lévén gyakran taktikáznak a villalakók, amit egyesek szitokszóként emlegetnek, holott épp ez az intrikát nem nélkülöző játék lényege: úgy ármánykodni, szervezkedni, hogy megszerettessük magunkat a nézőkkel, és kiejtsük vagy kiejtessük legveszélyesebb riválisainkat. Ha más végzi el a piszkos munkát, a mi kárunkra is megerősödik, ha mi megyünk párbajra, akkor ott a rizikó, hogy elbukunk a végjáték előtt. Ez amúgy nem egy tragédia: aki a játék első harmadában, felénél elhullik, az valószínűleg úgysem nyerte volna meg a végén, akkor meg minek még két hónapig bezárva lenni egy olyan ingatlanban, amely a valóságban fele akkora, mint a képernyőn tűnik?

Sokan úgy spekulálnak, mint legutóbb a VV6-ban Zsolt, hogy magára rakatja a jeleket, hogy ő választhasson ellenfelet, majd megerősödve, élményekkel feltöltődve visszatérjen. Ez a terve ugyan a kispesti legénynek nem jött be, Ádám lesz a kihívó: de vajon az jár jól, aki kihívó, vagy az, akit ellenfélnek választ a gyakran népszerűtlen, talán épp kiközösített szereplő? Pörgessük át a VV-múltat!

A mostanában egy TV2-es realityben szereplő Ágica az ismertség, a VV3 előtt előtt Forrás: RTL Klub

Az első szériában, 2002-ben minden alkalommal a számkivetett, társakat idegesítő, vagy csak nagy ellenfélnek tartott lakó tért vissza, minden esetben a kihívó. A végig kissé kívülálló, és meglehetősen unalmas szereplő, Szabolcs négyszer volt kiválasztott, mindannyiszor nyert a párbajon, és így akkora fórral fordult a fináléba, hogy ott az egyszeres párbajgyőztes Majka elől is elvitte a győzelmet.

A VV2-t látva egyre biztosabbnak tűnt, hogy sokkal kényelmesebb helyzetben van a kiválasztott, mint ellenfele, ugyanis sok néző eleve az esendő, a kiközösített, a szerencsétlen mellé áll sajnálatból, a többi pedig épp azért küldi vissza a párbajra küldöttet, hogy ezzel idegesítse a lakótársakat. A második szériában tízből tizet nyert a kihívó, Anikó háromszor volt kinn, többen meg kétszer (Gábor, Laci, Sziszi): a fináléban 1 millió 650 ezer voks érkezett, ma ennek a tizedének örülnek a tévéhow-kat készítők.

Minden megváltozott a VV3-ban

A harmadik eresztés elején aztán fordult a kocka, méghozzá alaposan: az első négy párbajt elbukta a négy kiválasztott (Segal, Pandora, Szilvi, Jenny), akárhogy taktikáztak, nem tudtak benn maradni. Eztán visszaállt az élet rendje, négyszer is a kiválasztott nyert (Leo, Tommyboy, Milo, Katka), eztán Anett kihívottként nyert egyet, a végére meg maradt két papírforma győzelem.

Egészen a negyedik évadig kellett várni, hogy boruljon az arány, és többször térjen vissza a kihívott fél, mint a kiválasztott villalakó. A későbbi győztes, Alekosz egyszer kihívóként, egyszer pedig választott ellenfélként is nyert, mindkét alkalommal magasan, 71 százalékkal, ami előrevetítette, hogy a végén is nyer majd.

A folytatásban, a VV5-ben minden a régi kerékvágásban folytatódott, az első hét párbajról az jött vissza, akit nem szerettek benn látni a lakótársak: Csaba, Vera, Eszter ünnepeltek kéthetente. Vera aztán nyert egyet kihívottként is, Attila pedig a végén kettőt: egyet a kiválasztott pozíciójából, egyet meg választott ellenfélként. A Való Világ 6-ban csak három párbaj volt eddig, Laci és Dávid kihívóként veszített, Charlotte viszont nyert, de összesítésben így is sokkal jobbak a kiválasztottak esélyei.

Ádám megy a párbajra Forrás: RTL II

Eddig tehát 52 párbaj volt az RTL Klub és az RTL II valóságshow-jának történetében, ebből mindössze 15 ízben tudott nyerni kihívott, azaz ha így nézzük, és játszunk a számokkal, akkor bő 71 százalékos eséllyel indul a kiválasztott – feltéve, ha gondolkodik a hierarchián, belső viszonyokon a választása előtt. Most Ádám megy párbajra kihívóként, de mivel nagyon új szereplő, első két napja alatt tökéletesen le is járatta magát, nagyon nehéz olyat találnia, akit le is tud gyűrni.

Kihívó és ellenfele, párbajgyőzelmek aránya: VV1 7/0, VV2: 10/0, VV3: 6/5, VV4: 4/6, VV5: 9/2, VV6: 1/2.