Letaszították a trónról a BMW-t

Vágólapra másolva!
Az idei első két hónapban az Audi több autót adott el, mint a nagy rivális BMW, ezzel átvette a vezetést a luxusautó-gyártók között zajló éles versenyben. 
Vágólapra másolva!
  • Trónfosztás történt a luxusautó-gyártók piacán, az Audi ugyanis 383 darabbal több autót adott el az idei első két hónapban, mint a nagy rivális BMW. Az Audi összesen 242 400 darab újautót értékesített januárban és februárban világszerte, szemben a BMW kicsivel több mint 242 ezres értékesítésével.
  • Az Audi elsősorban az A3-as és Q7-es modelleknek köszönheti, hogy átvette a vezetést, mivel előbbiből 43 százalékkal, utóbbiból 32 százalékkal több fogyott csak februárban, mint egy évvel korábban.
  • A szoros különbség jól példázza, hogy mennyire éles a verseny a luxusautó-gyártók piacán, ahol az elmúlt kilenc évben a BMW volt az éllovas. Azonban a versenytársak folyamatosan zárkóztak fel hozzá, a tavalyi első két hónapban még 429 darabbal kevesebb Audi fogyott, mint BMW, tehát az Audinak ezt a hátrányt sikerült előnnyé átalakítania.
  • Nem beszélve a harmadik számú szereplőnek számító Daimler Mercedeseiről, melyek értékesítése a legdinamikusabban bővült a három gyártó közül, amivel a cég egyre jobban dolgozza le a hátrányát. Csak februárban 17 százalékkal több Mercedes fogyott világszerte, mint egy évvel korábban, nagy részben a CLA-kúpék és az S-osztályú modellek iránti nagy keresletnek köszönhetően.
  • Rupert Stadler, az Audi vezérigazgatója kiemelte, hogy a prémium szegmensben élesebb a verseny mint valaha. "Noha most a két fő versenytársunknál előrébb járunk, ennek nem tulajdonítunk nagy jelentőséget, és továbbra is a jövőbeli növekedésünkre fókuszálunk" - tette hozzá Stadler.
  • Az Audi 17 új vagy felújított modell piacra dobásával (köztük a TTS modellel) veszi fel idén a versenyt, és a következő öt évben 22 milliárd eurót kívánnak beruházni.
Forrás: AFP/Uli Deck

  • A nagy autógyártók kifejezetten nagy reményeket fűznek a világ legnagyobb autópiacának számító Kínához, ahol jelentős növekedési potenciált látnak. Az Audi azt várja, hogy kínai autóértékesítései idén meg fogják haladni az 500 ezret, amire korábban még sose volt példa.
  • Az Audi trónfosztása azonban csak átmeneti lehet, mivel az IHS Automotive elemzőcég becslései szerint az elmúlt kilenc évhez hasonlóan idén is a BMW lesz a piacvezető. Az IHS számításai szerint idén 1,77 millió darab BMW fog gazdára találni világszerte, miközben az Audi értékesítései "csak" 1,66 millió darabon, a Mercedeseké pedig 1,56 millió darabon alakulhat majd.
  • A statisztikák után a BMW részvényei közel 1 százalékos, az Audi anyavállalatának, a Volkswagennek a papírjai 1,6 százalékos pluszban mozognak.
Forrás: Investor.hu