A kis emberek királysága

Kis emberek királysága, Kunming, Kína
Kis emberek királysága, Kunming, Kína
Vágólapra másolva!
Embertelen vagy boldog hely az a kínai park, ahol csak 130 cm alatti emberek élnek, és szórakoztatják a turistákat? A VICE ott forgatott.
Vágólapra másolva!

A Kis Emberek Királysága egy témapark Kínában Kunming városától nem messze. Lakói 19 és 49 év közötti emberek, de közülük egyik sem éri el a 130 centiméteres magasságot. Majdnem önellátó közösséget alkotnak, és előadásokat tartanak az odalátogató turistáknak.

A parkot 2009-ben alapította Csen Mingcsing, egy gazdag ingatlanfejlesztő üzletember. Bár a legtöbb látogató kínai, az alapító nemzetközi turista célponttá akarja tenni. A látványosságról több nagy külföldi lap is beszámolt már, nem ritkán elítélő vagy lesajnáló szavakkal illetve, amiért hasznot húz a fogyatékkal élők helyzetéből, és cirkuszi mutatványosokként alkalmazza őket.

A VICE riportere épp ezért vegyes érzelmekkel ment oda, és igyekezett bepillantani a kis emberek mindennapjaiba is. A parkban készített filmben több ott élővel is beszélgetett, akik nem érezték magukat kizsákmányoltnak. Bár felnőtt koruk ellenére gyakran gyerekként kezelik őket, 1000-3000 jüant keresnek egy hónapban, ami egy diplomás bérnek felel meg azon a környéken. „Tudjuk, hogy honnan jöttünk, és boldogok vagyunk itt. Itt mindenki egyenlő, és nincs előítélet" – mondta az egyik lakó, aki már a párját is megtalálta a közösségben.

A filmben bemutatják azokat a négyágyas szobákat is, ahol a kis emberek laknak. Ezeket is a méretükre szabták, de persze távol állnak azoktól a miniatűr gombaházikóktól, amelyek a turisták becsalogatására szolgálnak.