Egy hónap alatt 11 ezer pénztárgépet kötöttek be a 90 ezerből

pénztárgép
Csak NAV-engedélyes műszerészek javíthatják
Vágólapra másolva!
A február közepi 47 000-es adat után a NAV azt közölte, hogy március közepére 58 000 online pénztárgépet helyezetk üzembe. Ebben az ütemben ősz közepéig tart majd az átállás.
Vágólapra másolva!

Előzetes adatok szerint az online pénztárgépre való átállás mintegy negyedmillió kasszát érintett volna, de megrendelés csak ennél lényegesen kevesebb, körülbelül 130 000 pénztárgépre érkezett.

A különbség okait a NAV most vizsgálja és ellenőrzi.

Bezáró cégek

Egyrészt lehettek olyan vállalkozások, amelyek nem tudták kitermelni az online pénztárgéppel kapcsolatosan felmerülő extraköltségeket és - részben ezért, részben pedig egyéb indokokból - lehúzták a rolót. Az adóhatóság nemrég azt közölte, hogy ezeket a vállalkozásokat most szisztematikusan ellenőrzi, hiszen azt gyanítják, hogy közülük többen csak névleg zártak be, és valójában adószám nélkül is tovább üzemelnek.

Inkább áfás számla mindenről

Több vállalkozó választotta az online pénztárgéphez kapcsolódó hercehurca és anyagi teher helyett azt, hogy inkább minden tranzakcióról áfás számla kiadásával teljesíti a számlaadási kötelezettségét. Számukra a NAV egy utolsó-pillanatos ajándékkal kedveskedett, amikor február közepén jogszabályban rögzítették, hogy ezeknek a cégeknek mostantól heti adatszolgáltatási kötelezettségük áll majd fent a NAV felé, amelyben tételesen kell elszámolniuk a kiadott számlákkal. Számukra az adatszolgáltatás első határideje múlt hét csütörtök, azaz 2014. március 6-a volt.

Várakozó állásponton

Végül pedig maradnak azok, akik megrendelték ugyan a pénztárgépet, de egyelőre még nem jutottak hozzá (emlékezetes, hogy a pénztárgépek beüzemelési határidejét többször módosították, majd a későbbiekben erről már egyáltalán nem- csupán a pénztárgépekhez igényelhető állami támogatás határidejéről szólt a fáma. Ez utóbbi egyébként, szintén sokszori módosítás után, jelenleg 2014. április 30.)

Számításaink szerint, amelyeket a NAV februári 90 ezres adatára alapozunk, jelenleg körülbelül 80 ezren várhatnak arra, hogy a megrendelt és leelőlegezett pénztárgépüket bekössék az üzletbe.

A NAV egyébként némileg eufémisztikusan azt közölte, hogy május végéig az üzletek többségében online pénztárgép működik majd, ami akár igaz is lehet: a jelenlegi tempóban május végére körülbelül 75-80 ezer bekötött pénztárgéppel, és 50-55 ezer továbbra is várakozó vállalkozással számíthatunk.