25 milliárd osztalékot fizet az Elmű és az Émász

Vágólapra másolva!
A kifizetés a választások másnapján kezdődik.
Vágólapra másolva!

Az Elmű igazgatósága a tartalékból 16 milliárdot, részvényenként 2650 forintos osztalékot javasolt fizetni a társaság mai közgyűlésén, amit a részvényesek el is fogadtak – írta a Napi.hu. Az állami MVM – a cég egyik részvényese – azt javasolta, az Elmű ne fizessen osztalékot, ám leszavazták. Az osztalékot a tartalékból fizetik, az Elmű vesztesége ugyanis 30 milliárd forint. Az Émász azonban nyereséges volt, az anyavállalat 75 milliárd, a csoport 89 milliárd forintos árbevételből 3,9, illetve 2,4 milliárdos adózott eredményt ért el. Az igazgatóság javaslata szerint 9 milliárd forintot, részvényenként 2950 forintot fizet ki osztalékként.

Mindkét cégnél már április 7-étől, azaz az országgyűlési választások másnapjától kezdődik az osztalékfizetés. Giró-Szász András kormányszóvivő korábban pénzkimentési akciónak minősítette, hogy a cégek a szokásosnál korábban tartják éves közgyűléseiket. A két társaság viszont azzal érvelt, hogy így a részvényesek eleget tudnak tenni állampolgári kötelezettségeiknek, és április 6-án a közgyűlés helyett szavazni mehetnek. A korai időpont azonban arra is jó, hogy a két áramszolgáltató még a választások előtt kifizethesse az éves osztalékot, és így megkerülje az esetleges új rezsicsökkentési lépéseket.

Az előrehozott éves közgyűlés miatt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) előrehozott adatbekérést kezdeményezett. A hivatal szerint a vizsgálat folyamatban van, „a beérkezett adatok alapján a hivatal az ellátásbiztonság feltételeinek maradéktalan teljesítését vizsgálja a vonatkozó törvényekben meghatározottak szerint".