Mit üzen Amerika a befektetőknek?

palack, tenger
Vágólapra másolva!
Akár már 2015 tavaszán jöhet az első kamatemelés, azaz jóval korábban, mint amire az elemzők számítottak, legalábbis erre utalt a Fed elnöke, Janet Yellen eheti beszédében.
Vágólapra másolva!

A piaci szereplők izgalommal vegyes várakozással tekintettek a szerdai Fed ülést követő nyilatkozatra, ugyanis Janet Yellen jegybankelnöksége mellett most először ülésezett az amerikai központi bank. A várakozásoknak megfelelően újabb 10 milliárd dollárral csökkentették az eszközvásárlási program mértékét, így áprilisban már „csak” havi 55 milliárd értékben vásárol a Fed állampapírt és jelzálogkötvényeket.

A meglepetést az jelentette, hogy a FOMC prognózisa az irányadó ráta korábbi emelésére tett utalást. Ráadásul Janet Yellen szavaiból arra lehetett következtetni, hogy akár már 2015 tavaszán jöhet az első kamatemelés, jóval korábban, mint amire a piaci elemzők számítottak. Ugyan a Fed elnök asszonya sajtótájékoztatóján nem győzte hangsúlyozni, hogy az eszközvásárlási program fokozatos kivezetése után is hosszabb ideig fenntartják a támogató környezetet, de elszólása azonnali kötvényeladásokat és dollár erősödést váltott ki.

Nem csak a piacokon, de az amerikai gazdasági internetes oldalakon is heves vihart kavart Janet Yellen elszólása. Jó néhány szakértő bírálta a konkrét várakozás közzététele miatt, hiszen a túl korán emelkedő hozamok keresztülhúzhatják a jegybank számításait.

Az elemzők már várták és most be is jelentették, hogy a FED elhagyja a 6,5 százalékos munkanélküliségre vonatkozó célját. Korábban ennek a számnak az eléréséhez kötötték a lehetséges kamatemelést. Mivel a munkanélküliség váratlanul, már idén januárban 6,6 százalékra süllyedt és a Fed nem akart még kamatot emelni, ezért a későbbiekben ez már nem szerepel kritériumként, hanem több más makrogazdasági jelzőszámot együttesen fognak figyelembe venni ahhoz, hogy a mennyiségi lazítást milyen ütemben vezessék ki, illetve mikor emeljenek kamatot. A későbbiekben mennyiségi célok helyett inkább minőségi célokat fognak követni.

Mit üzen a Fed a piaci szereplőknek?

Az, hogy korábban 6,5 százalékos munkanélküliség eléréséhez kötötték a lehetséges kamatemelést, azt mutatja, hogy a Fed tisztségviselőit is meglepte a munkaerőpiaci trend ilyen kedvező alakulása. Nem számítottak rá, hogy ilyen gyorsan elérik ezt a célértéket. Azonban, a másik fontos mutatónak számító infláció még nincs azon a szinten, ami kamatemelést indokoltá tenné.

A Fed elnökasszonyának elszólása, miszerint már akár 2015 tavaszán jöhet az első kamatemelés, azt jelentheti, hogy a jegybank elemzői a vártnál kedvezőbb gazdasági folyamatokat látnak és erőssen bíznak a gyors felépülésben.

Az, hogy elvetik a számszerűsíthető célszámokat és inkább minőségi mutatókra fognak hagyatkozni, azt jelentheti, hogy a piaci szereplőknek még nehezebb dolga lesz megjósolni a Fed döntéseit. Korábban is előfordult,hogy a Fed tisztségviselői ellentmondásosan kommunikáltak és ez volatilis piaci mozgásokat váltott ki. A befektetők nem tehetnek mást mint árgus szemmel követik a frissen megjelenő adatsorokat.

Mindenesetre az amerikai részvényindexek már jelentős gazdasági növekedést áraztak be és jónéhány szakértő szerint már túlértékelt a piac. Elképzelhető, hogy a Fed mennyiségi lazításának kivezetése, a likviditás csökkentése és a jövőbeni kedvező gazdasági adatok hatása kioltja egymást és már közeleg a bika piac vége. Mindenesetre a gyengélkedő dollárnak erőt adhat a gazdaság további épülése, a pénzjegynyomda fokozatos leállítása, és a látótávolságba kerülő kamatemelés.