Programok a Víz Világnapján

Vágólapra másolva!
Az ENSZ szerint 2030-ra 35 százalékkal több élelemre, 40 százalékkal több vízre és 50 százalékkal több energiára lesz szüksége a Föld lakosságának.
Vágólapra másolva!

A Víz Világnapján, március 22-én Magyarországon is több szórakoztató és ismeretterjesztő rendezvény lesz. Az ENSZ az idén a víz és az energia összefüggéseit hangsúlyozza:a „vízhez energiára, az energiához vízre van szükség”, s mind az édesvízre, mind az energiára folyamatosan nő az igény. A források azonban korlátosak. Az ENSZ prognózisa szerint 2030-ra 35 százalékkal több élelemre, 40 százalékkal több vízre és 50 százalékkal több energiára lesz szüksége a Föld lakosságának – áll a UN‐Water, a United Nations University (UNU) és a United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) a közös közleményében.

Azonban 768 millió ember már ma sem jut hozzá megfelelő minőségű vízhez, 2,5 milliárd embernek nincs lehetősége higiénikus toalett használatára, 1,3 milliárd ember nem használ elektromos áramot. A víztakarékosság és az energiahatékonyság szempontjai tehát rendkívül fontosak a politikai döntéshozás szintjén, és természetesen a háztartások döntéseinek szintjén is.

Utóbbira hathatnak a Víz Világnapja apropóján szervezett hazai rendezvények. Lesznek például a világnaphoz kötődő programok a Fővárosi Állat- és Növénykertben, lesz dunaparti nyomozás, egyes fürdők is akciókkal várják az érdeklődőket, a Fővárosi Vízművek pedig a Rákosszentmihályi víztároló medencénél várja a családokat különféle programokkal. További programok a Víz Világnapjának honlapján.