Saját részvényeket szeretne venni a TVK

Vágólapra másolva!
Ápriliis 15-én tartja az éves rendes közgyűlését a TVK, ahol az igazgatóság felhatalmazást szeretne kapni saját részvények vásárlására. 
Vágólapra másolva!

A BÉT honlapján is publikálta a TVK az idei közgyűlésének az időpontját. A cég április 15-én tartja az eseményt. A közgyűlési előterjesztések között a legérdekesebb talán az, hogy az igazgatóság szeretne felhatalmazást kérni saját részvények vásárlására.

A javaslat azért érdekes, mivel a cég közkézhányada rendkívül alacsony, csupán 5,14 százaléknyi papír (1,248 millió darab) forog a tőzsdén, a többi részvény a cég nagytulajdonosánál, a Molnál van. Az igazgatóság a felhatalmazás utáni 18 hónap során szeretne részvényeket venni, amit az alábbiakkal indokol a menedzsment:

  • A részvényeket akvizícióhoz fel tudják használni,
  • a társaság szerződéses jogokat (opciókat) gyakorolhasson, illetve kötelezettséget teljesíthessen,
  • a cég meg szeretné őrizni rugalmasságát esetleges tőkeszerkezet optimalizálására, részvény bevonására, befektetésére,
  • a papírokat részvény ösztönző programra is fordíthatnák,
  • továbbá a felhatalmazás szerint a cégnek lehetősége legyen részvényjellegű vagy hibrid finanszírozási instrumentumok és egyébk befektetési struktúrák kialakítására.

Az is jogos kérdésként merülhet fel az alacsony közkézhányad mellett, hogy hogyan akar a cég részvényeket vásárolni, hiszen a tőzsdei likviditása nagyon alacsony a papírnak. Persze tőzsdén kívül forgalomban is szerezhet részvényeket a cég, de ebből meg az következhet, hogy egy nagyobb tulajdonos ad el.

A dokumentumok másik jelentős része, hogy a TVK nem tervez osztalékot fizetni, ami nem túl meglepő, hiszen 2010 óta nem fizetett osztalékot a cég.